Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επαφές στην Κύπρο στο φόντο μπίζνες και ανταγωνισμών

Ν. Κοτζιάς - Ι. Κασουλίδης
Ν. Κοτζιάς - Ι. Κασουλίδης
Στην Κύπρο βρίσκεται από χτες για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο φόντο ανταγωνισμών ελληνικών, τουρκικών, κυπριακών και άλλων κεφαλαίων στην περιοχή.

Ο Ν. Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του χτες με τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Κασουλίδη, είπε: «Συζητήσαμε διεξοδικά με τον κ. υπουργό τα ζητήματα του μεταναστευτικού, που βρίσκουν στο μάτι του κυκλώνα την Ελλάδα, ως προπύργιο της ΕΕ. Συζητήσαμε για τα ενεργειακά, τόσο για τα ενεργειακά της Κύπρου και τις προοπτικές τους, όπως και τα ενεργειακά, αγωγούς και υγροποιημένο αέριο που σχεδιάζεται να περάσουν ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Κάναμε και μια αναλυτική συζήτηση για τις τριμερείς που έχουμε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και σκέψεις να προσφέρουμε τέτοιες τριμερείς συνεργασίες και σε άλλα κράτη, όπως είναι η Ιορδανία».

Αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό, το παρουσίασε «ως ένα ζήτημα κατοχής, ως ένα θέμα παραβίασης των διεθνών κανόνων και του διεθνούς δικαίου, ως ένα θέμα ενοποίησης της Μεγαλονήσου και της λειτουργικής και θεσμικά κατοχυρωμένης συμβίωσης σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Δημοκρατία της Κύπρου, όπου οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν όλα τα αγαθά και το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων, οι δε Ελληνοκύπριοι, όπως και οι άλλες τρεις μειονότητες (σ.σ: Μαρωνίτες, Λατίνοι, Αρμένιοι) εδώ στην Κύπρο, θα νιώθουν ασφαλείς σε μια σταθερή Κυπριακή Δημοκρατία. Και για να γίνει αυτό, ασφαλώς, πρέπει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα και είναι γνωστές οι απόψεις μου περί των εγγυήσεων».

Αναγνωρίζοντας, εξάλλου, ρόλο και λόγο στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επίλυση του Κυπριακού είπε: «Στην πορεία των συζητήσεων για το Κυπριακό συζητάμε και με το διεθνή παράγοντα, συζητάμε και έχουμε συζητήσει επανειλημμένα και με τον κ. Αϊντε (σ.σ: ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ), με την ευρωπαϊκή πλευρά, με την αμερικανική πλευρά και με όλα τα μέλη - κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και, μπορώ να πω, ότι το γενικότερο κλίμα είναι θετικό για τα θεμελιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει - και από τη σκοπιά που τα βλέπει - η Κυπριακή Δημοκρατία».

Για το καθεστώς των εγγυήσεων

Παραπέρα, σε συνέντευξή του, την Κυριακή, στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό ότι «πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να τελειώνουμε με το αναχρονιστικό και πολλαπλώς παραβιασθέν καθεστώς των εγγυήσεων». Υποστήριξε, δε, «όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό χωρίς κατάργηση του προαναφερθέντος καθεστώτος. Η Κίνα και η Ρωσία το κατανοούν θετικά. Το ίδιο και η Γαλλία. Η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να επιμείνει στα δικαιώματα εγγυήσεων, αλλά σε εκείνα των Βάσεων, θέμα το οποίο είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κυπριακού κράτος. Προσπάθεια διατήρησης εγγυήσεων σημαίνει πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπόκειται σε εγγυήσεις τρίτων κρατών. Εξάλλου άλλο πράγμα είναι οι εγγυήσεις για ένα υπό σύσταση κράτος και άλλο για ένα υπάρχον κράτος».

Ο Ν. Κοτζιάς σε ερώτηση σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, και τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, υποστήριξε: «Δεν είναι δυνατό τρίτες χώρες όπως η Ελλάδα να πληρώνουν επιλογές άλλων. Εμείς ούτε θέλαμε, ούτε συμβάλαμε, ούτε επιδιώξαμε πόλεμο στη Λιβύη ή στη Συρία. Θεωρώ άδικο να πληρώνουν κύρια οι χώρες που δεν συμμετείχαν στις αιτίες του μεταναστευτικού ρεύματος». Αυτά είπε υποκριτικά, όταν την ίδια ώρα η ντόπια αστική τάξη, μέσω των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται την εξουσία της, και αυτής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει διεκδικήσει και διεκδικεί ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, εξ ου και τα περί πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής που επαίρεται ότι ασκεί. Σε αυτήν τη βάση, στήριξε με υποδομές τις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης, είχε εκφράσει προθυμία να στείλει οπλισμό σε Κούρδους μαχητές στα βόρεια της Συρίας και του Ιράκ, εμπλεκόμενη σε όσα δρομολογούνται στις επίμαχες ζώνες προς προάσπιση ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων. Να θυμίσουμε ότι η Β. Νούλαντ, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα, είπε για την κυβέρνηση: «Και προφανώς μιλήσαμε για περιφερειακά ζητήματα: Κύπρος, Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Ολες αυτές τις προκλήσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε μαζί». Ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η διεθνής Διάσκεψη, με θέμα «θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που διοργάνωσε η κυβέρνηση στην Αθήνα.

Σήμερα, ο Κοτζιάς αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, και εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γ. Ομήρου. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ