Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αυξάνονται όσοι κάνουν «δουλειές του ποδαριού»

Ετήσια αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας κατά 10%

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Ολο και περισσότεροι άνεργοι στη μερική απασχόληση» σημειώνουν ρεπορτάζ γαλλικών ΜΜΕ, την ώρα που η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες, κατέγραψαν το Σεπτέμβρη πτώση της ανεργίας κατά 0,7% σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των προσώπων που ζητούν εργασία μειώθηκε κατά 0,7% ή κατά 23.800, στο διάστημα Σεπτέμβρη - Αυγούστου και έφτασαν τα 3.547.800 άτομα, από 3,57 εκατομμύρια στα τέλη Αυγούστου.

Παρά το κλίμα πανηγυρισμού που αμέσως προσπάθησαν να στήσουν κυβερνητικά επιτελεία (η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Χομρί, μίλησε για παγίωση «της προοδευτικής βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες»), σε ετήσια βάση η ανεργία εμφανίζει αύξηση κατά 3,1%, ενώ πολλοί επισημαίνουν ότι η πτώση σε μηνιαία βάση οφείλεται σ' ένα βαθμό και στο γεγονός ότι μειώθηκαν όσοι άνεργοι είναι καταγεγραμμένοι, γιατί έληξε το χρονικό διάστημα για το οποίο δικαιούνται να παίρνουν επίδομα ανεργίας. Επιπλέον, η ανεργία των μεγαλύτερων ηλικιακά κατηγοριών σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 8,5%, ενώ και οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 10,4%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 1,8% δουλεύουν περιστασιακά, σε «δουλειές του ποδαριού» που τους επιτρέπουν να πληρώνουν π.χ. μόνο το νοίκι, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου «France Info», συμπληρώνοντας ότι φυσικά για τις άλλες τους ανάγκες δεν τα βγάζουν πέρα αν δεν έχουν τη βοήθεια συγγενών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ