Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιδρομές και σκληρά παζάρια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Στο πλαίσιο των γενικών αρχών του συριακού κράτους, οποιαδήποτε πολιτική λύση αποφασιστεί από το συριακό λαό, που διατηρεί την αυτοκυριαρχία της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα... και ικανοποιεί τα συμφέροντα του λαού, είναι καλοδεχούμενη να υιοθετηθεί από το κράτος». Σε αυτή την ανακοίνωση προχώρησε χτες εκπρόσωπος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στη Δαμασκό, με αφορμή τις δηλώσεις ορισμένων μελών αντιπροσωπείας του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Ασαντ στη Δαμασκό και την ετοιμότητα του τελευταίου για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «καμία πρωτοβουλία ή ιδέα δεν μπορεί να πετύχει και να εφαρμοστεί (σ.σ. στη Συρία), εάν προηγουμένως δεν εξαλειφθεί η τρομοκρατία και δεν αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα».

Πάντως, οι τζιχαντιστές του ΙΚ προχώρησαν σε ακόμη μία βάρβαρη εκτέλεση αιχμαλώτων, συνδυάζοντάς την ταυτόχρονα με την καταστροφή αρχαίων μνημείων στην πόλη της Παλμύρας. Οπως μετέδωσαν διεθνή δίκτυα, οι τζιχαντιστές σκότωσαν τρεις αιχμαλώτους, αμάχους, δένοντάς τους σε αρχαίους ρωμαϊκούς κίονες και στη συνέχεια τους ανατίναξαν με εκρηκτικά.

Οι επιδρομές ΗΠΑ και Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέβις, παραδέχτηκε χτες ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έκαναν καμία αεροπορική επιδρομή στη Συρία από το Σαββατοκύριακο ως προχτές Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η τελευταία τους επιδρομή είχε γίνει στις 22 Οκτώβρη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροπλάνο. Εντούτοις, ο Ντέιβις διέψευσε ότι αυτό το γεγονός οφείλεται στην κλιμάκωση των ρωσικών επιδρομών στη Συρία, αποδίδοντάς το στην «προσοχή», τάχα, που δείχνουν τα επιτελεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ώστε να αποτραπούν οι πιθανότητες να πληγούν άμαχοι... Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, εντούτοις, καταγράφουν μία φθίνουσα πορεία των επιδρομών στη Συρία: Τον Ιούλη οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έκαναν στη Συρία 359 επιδρομές. Τον Αύγουστο 206, το Σεπτέμβρη 115 και τις τρεις πρώτες βδομάδες του Οκτώβρη 91 επιδρομές...

Αντίθετα, οι Ρώσοι έχουν κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές σε βάρος των τζιχαντιστών στη Συρία, με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να ανακοινώνει ότι μέσα στο τελευταίο 24ωρο χτυπήθηκαν 94 στόχοι.

Νέα παζάρια, χωρίς τους Ρώσους, στο Παρίσι...

Οσο ΗΠΑ και Ρωσία αυξομειώνουν, ανάλογα με τις συνθήκες, τις επιδρομές στη Συρία, τόσο εντείνονται τα διπλωματικά παζάρια με στόχο την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων μεταξύ διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Μετά τη μίνι Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας - Τουρκίας και Σ. Αραβίας στη Βιέννη την Παρασκευή, συγκλήθηκε στο Παρίσι συνάντηση αξιωματούχων δυτικών και αραβικών χωρών, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια, υποβαθμίζοντας τη συνάντηση του Παρισιού για τον πόλεμο στη Συρία σαν «γεύμα εργασίας με τους κύριους εταίρους της Γαλλίας στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Τουρκία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Βρετανία»...

Εκ μέρους των ΗΠΑ παρέστη στην παραπάνω συνάντηση ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αντονυ Μπλίνκεν.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» για «περιορισμένα» αμερικανικά στρατεύματα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, προκαλεί ενδιαφέρον χτεσινό ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ», που φέρει την κυβέρνηση Ομπάμα, με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, να εξετάζει «νέες στρατηγικές» έναντι των τζιχαντιστών του ΙΚ, όπως προώθηση ενός μικρού αριθμού «αμερικανικών στρατευμάτων» πιο κοντά στις πρώτες γραμμές των μετώπων σε Συρία και Ιράκ, σε μία πιθανή προσπάθεια «μέτρησης» αντιδράσεων εντός και εκτός ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος Ομπάμα «αναμένεται» να πάρει σημαντικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες, δίχως να αποκλείει ταυτόχρονα και το ενδεχόμενο ο Λευκός Οίκος να μην κάνει, τελικά, καμία αλλαγή στην έως τώρα πολιτική, τουλάχιστον στα πεδία των συγκρούσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ