Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλικό «παρών» στις διεργασίες «εμβάθυνσης» της ΕΕ

ΡΩΜΗ.--

Ενδεικτικές της «ζωηρής» συμμετοχής και της ιταλικής αστικής τάξης στις διεργασίες γύρω από το μέλλον της ΕΕ είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι, στην εφημερίδα «Λ' Ουνιτά», σημειώνοντας ότι «για εμάς είναι βασικής σημασίας η οικονομική και νομισματική ένωση να μπορέσει να ενισχυθεί και να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο βάθος».

Με αφορμή την πρόοδο στην εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού προγράμματος, που συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ, πρόσθεσε ότι μια από τις προτεραιότητες της Ρώμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να επανεξεταστεί και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, πρόταση που «σηκώνουν» και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, διεκδικώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» ως προς την τήρηση στόχων δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατ' επέκταση μορφών στήριξης των μονοπωλίων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να ετοιμάσουμε μία νέα δυναμική προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς την κατεύθυνση μίας πραγματικής πολιτικής ένωσης. Είναι αυτό που αποκαλούμε "Ρώμη 2017". Τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης πρέπει να αποτελέσουν μία ευκαιρία επετειακού εορτασμού, αλλά και μία περίοδο νέας πολιτικής δυναμικής, διότι το 2017 είναι και η χρονιά κατά την οποία θα σημειωθούν σημαντικές πολιτικές αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, οι εκλογές στη Γαλλία, στη Γερμανία, ενώ θα έχει λάβει χώρα και το βρετανικό δημοψήφισμα», είπε ακόμα.

Ηδη, και το Παρίσι έχει διαμηνύσει ότι θα αναλάβει «πρωτοβουλίες» για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης και θέματα που μπαίνουν προς συζήτηση είναι ο «βαθμός επιτήρησης», ένας πιο «δημοκρατικός έλεγχος» κ.τ.λ. Πρόκειται για ζητήματα που εγείρουν κύρια μερίδες κεφαλαίου, που θέλουν να «αντεπιτεθούν» στο προβάδισμα που διατηρεί η Γερμανία στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) αγορά και αφορούν «κόντρες» μεταξύ μονοπωλίων, σε καμία περίπτωση την υπεράσπιση λαϊκών αναγκών και κατακτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ