Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρόσδεση ακόμα περισσότερο στην ΕΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ακόμη χειρότερες μέρες αναμένουν τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, που ήδη ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια της κατοχής 16 χρόνια από την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, έπειτα και από τη χτεσινή υπογραφή του «Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθεροποίησης», στο Στρασβούργο, ανάμεσα σε εκπροσώπους της κοσσοβάρικης κυβέρνησης και αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο επίτροπος για τη Διεύρυνση και τις σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η συμφωνία υπογράφτηκε παρότι το προτεκτοράτο δεν αναγνωρίζεται από πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ (ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία) γι' αυτό και βρέθηκε η «πατέντα» υπογραφής της συμφωνίας από αξιωματούχους της ΕΕ και όχι από τις χώρες - μέλη ξεχωριστά.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εδραιώνεται συμβατική σχέση ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την ΕΕ στο πλαίσιο προώθησης νέων μεταρρυθμίσεων προς όφελος των μονοπωλίων και του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσχημα τον «εναρμονισμό» των αρχών του προτεκτοράτου με τα κριτήρια της ΕΕ, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την μονογραφή του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, το καλοκαίρι του 2014.

Ο Κοσσοβάρος Αλβανός υπουργός «αρμόδιος» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Μπεκίμ Τσολάκου, δήλωσε σε εφημερίδα της Πρίστινας ότι η υπογραφή της συμφωνίας «σημαίνει θέσπιση συμβατικών σχέσεων με την ΕΕ», οι οποίες συνεπάγονται αναγνώριση της νομικής και πολιτικής οντότητας του Κοσσόβου.

Η αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού από τη Μόσχα

Το ίδιο 24ωρο, από τη Μόσχα, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπου πραγματοποιεί πολυήμερη επίσημη επίσκεψη, εκτίμησε, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο ρωσο-σερβικού επιχειρηματικού φόρουμ, ότι «κάποιος προσπαθεί πολύ για να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια» αποφεύγοντας να κατονομάσει χώρες και ξένους αξιωματούχους. «Ξέρω αλλά δεν θα πω ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις, όμως, νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές», είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, τονίζοντας ότι αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση «σε Μπάνια Λούκα (σ.σ. Σερβική Οντότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), Σεράγεβο και Βελιγράδι». Διαβεβαίωσε εντούτοις ότι η κυβέρνησή του θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Προ ημερών, πάντως, η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού είχε αντιδράσει στις πιέσεις της Γερμανίας και άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο ως προϋπόθεση για την έναρξη των πρώτων κεφαλαίων συζήτησης και των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ