Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Δεύτερη δόση δανείου και.. σόου σε επανάληψη

Η εκταμίευση της δεύτερης δανειακής δόσης από ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 285 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση τεσσάρων ενεργειακών έργων στη χώρα υπογράφηκε χτες, σε επίσημη τελετή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και των επικεφαλής της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, υπό την παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτη. Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ, Β. Χόγιερ, είχε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα περίπου χρόνο, το Δεκέμβρη του 2014 και πάλι ο επικεφαλής της ΕΤΕπ είχε βρεθεί στην Αθήνα, όπου υπέγραψε, σε μια ανάλογη «πανηγυρική» τελετή, την αρχική σύμβαση δανειοδότησης με την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη...

Οι συμβάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης, τη διασύνδεση της Αττικής με την Εύβοια, την ενίσχυση των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Μεγαλόπολης, αλλά και την επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα. Μέρος των πόρων θα κατευθυνθούν, επίσης, στην κατασκευή σύγχρονων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ, σε νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων ο νέος σταθμός στη νότια Ρόδο, καθαρής ισχύος 115 MW, αλλά και δεκαεπτά Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε διάφορα νησιά, μεταξύ των οποίων η Σαντορίνη, η Κάλυμνος, η Κως και η Κάρπαθος.

Κατά τον Ευ. Τσακαλώτο, η συμμετοχή της ΕΤΕπ στα παραπάνω επενδυτικά έργα αποτελεί θετικό «σήμα» προς την αγορά και άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα επιστρέψει η «αισιοδοξία» στην οικονομία. Κάλεσε, τέλος, την ΕΤΕπ να συμμετάσχει σε επενδύσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Σε ανάλογο ύφος και ευχολόγια για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας κινήθηκε ο Γ. Σταθάκης, προσθέτοντας πως οι επενδυτικοί πόροι της Τράπεζας κατευθύνονται σε τομείς της οικονομίας υψίστης σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην ενέργεια, αλλά και την καινοτομία και την έρευνα.

Στον κρίσιμο ρόλο της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας στάθηκε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, παρουσιάζοντας εν συντομία και τα «φιλόδοξα πλάνα» που υπάρχουν για τη διασύνδεση του ηπειρωτικού συστήματος με την Κρήτη και την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία.

Πιάνοντας, μάλιστα, δύο ζητήματα που τέμνονται χαρακτηριστικά οι στρατηγικές ιεραρχήσεις του εγχώριου κεφαλαίου με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη «δρομολόγηση επιλογών» σε σχέση με τη δημιουργία ενός δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, ενώ «αποκάλυψε» πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με την κοινοπραξία διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP και ότι πολύ σύντομα «θα ξεπεραστούν τα όποια μικρά εμπόδια υπήρχαν» για την έναρξη του έργου, που χαρακτήρισε «τεράστιας στρατηγικής σημασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ