Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόντρες και διαδικαστικά, παράλληλα με φόβους διάσπασης και απαξίωσης

«Ανησυχίες» και από επιτελεία του συστήματος για το αν επιτυγχάνεται η «αναβάπτιση» της ΝΔ ως ενός από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού σκηνικού

Eurokinissi

«Ανησυχίες» και από επιτελεία του συστήματος για το αν επιτυγχάνεται η «αναβάπτιση» της ΝΔ ως ενός από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού σκηνικού
Λιγότερο από 20 μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ για την εκλογή νέου προέδρου, οι τέσσερις υποψήφιοι συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία, πασχίζοντας καθένας να αναδείξει εαυτόν ως τον καταλληλότερο να ξαναεμφανίσει το κόμμα τους χρήσιμο στο κεφάλαιο, ικανό να διαχειριστεί την εξουσία του, να προωθήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με παράλληλη εξασφάλιση της λαϊκής συναίνεσης.

Σε αυτή τη βάση συνεχίζονται και οι μεταξύ τους κόντρες, για μια σειρά διαδικαστικά ζητήματα που μόνο διαδικαστικά δεν είναι, εφόσον κάθε υποψήφιος τα προβάλλει ή τα απορρίπτει με βάση το αν τον εξυπηρετούν στην κούρσα διαδοχής. Σε αυτά τα πλαίσια, ως βασικό τέτοιο ζήτημα των ημερών προβάλλει το αν θα γίνει «τηλεμαχία» και «ανοιχτή συζήτηση» μεταξύ των υποψηφίων. Κάτι που θέλουν Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης, το απορρίπτει ο Ευ. Μεϊμαράκης και το αντιμετωπίζει μάλλον «χλιαρά» ο Απ. Τζιτζικώστας.

«Κίνδυνος πλήρους απαξίωσης...»

Το ενδιαφέρον της έχει η επιστολή που έστειλε χτες ο Αδ. Γεωργιάδης στους άλλους τρεις υποψηφίους, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η διαδικασία εσωκομματικής εκλογής, όπως εξελίσσεται έως τώρα, κινδυνεύει να λάβει τα χαρακτηριστικά παρωδίας (...) η ακολουθούμενη μορφή της εκλογικής διαδικασίας απειλεί την παράταξή μας όχι απλώς με διάσπαση, αλλά με πλήρη απαξίωση. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πρώτη και κύρια ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη θα βαρύνει όλους όσοι επιλέγουν, είτε εκμεταλλευόμενοι θεσμικά αξιώματα είτε υπηρετώντας προσωπικές στρατηγικές, να περιχαρακώσουν προσχηματικά μια διαδικασία την οποία, κατά τ' άλλα, χαρακτηρίζουμε "ανοιχτή στην κοινωνία"».

Επιμένοντας «να βρούμε εκείνο τον τρόπο που θα δώσει την ευκαιρία στο εκλογικό σώμα να ακούσει τις απόψεις μας, να μας κρίνει και να μας συγκρίνει», προειδοποιεί ότι «σε αντίθετη περίπτωση, η (...) διαδικασία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ ως προς τη συμμετοχή σε αυτή. Εξέλιξη η οποία θα απαξιώσει όχι μόνο τη διαδικασία ή τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ. Θα απαξιώσει και τον όποιο επόμενο αρχηγό, καθιστώντας τον αδύναμο και χωρίς την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση, οδηγώντας νομοτελειακά την παράταξή μας σε νέο κύκλο έντονης - και, φοβούμαι, μακράς - εσωστρέφειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά, αν δεν προχωρήσει η «τηλεμαχία», να οριστούν τουλάχιστον διαδικασίες όπως «δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις όπου οι τέσσερις υποψήφιοι θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για τη ΝΔ και την Ελλάδα», να συγκληθεί ειδική ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου βουλευτές και ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματος προς τους υποψήφιους προέδρους, καθώς και να υπάρξει αντίστοιχη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

«...διάσπασης και κατακερματισμού»

Σημειωτέον, τα περί διάσπασης, κατακερματισμού και απαξίωσης της παράταξης λέγονται και από άλλα στελέχη.

Π.χ. ο Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, είπε μεταξύ άλλων: «Προχωράμε στην εκλογή αρχηγού χωρίς να έχουμε συζητήσει για το ποιο κόμμα θέλουμε και τι κάναμε λάθος στο παρελθόν (...) Στην Κεντροδεξιά δεν έχουμε μάθει δυστυχώς να συζητάμε καθαρά και ανοιχτά επί της πολιτικής μας, με αποτέλεσμα να συζητάμε επί των προσωπικών χαρακτηριστικών. Σε αυτό η Αριστερά "μας βάζει τα γυαλιά" (...) Υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο διάσπασης και κατακερματισμού της Κεντροδεξιάς, αλλά να καταστεί αδιάφορη στην κοινωνία (...) Το χειρότερο είναι ότι αυτά συμβαίνουν στη ΝΔ, ενώ οφείλει να αποτελεί εναλλακτική λύση απέναντι σε μία κακή κυβέρνηση».

Βλέπουν «νέα νταραβέρια σε λίγους μήνες»...

Την ίδια ώρα, τα «ΝΕΑ», σε νέα παρέμβασή τους για τα εσωκομματικά της ΝΔ, έγραφαν χτες: «Δίνουν την εντύπωση ότι προσπαθούν να βγάλουν αρχηγό στα μουλωχτά. (...) Τέσσερις εκλογές έχασαν μέσα σε δεκαέξι μήνες, είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται σαν να μη συνέβη τίποτα και σαν να μην τρέχει τίποτα;».

Υπογραμμίζοντας ότι ο τρόπος που εξελίσσεται η εσωκομματική διαδικασία στη ΝΔ δεν εξυπηρετεί ούτε την «αναβάπτισή» της, ούτε την αναμόρφωσή της, ώστε «να συσπειρώσουν τον κόσμο τους μετά την ήττα», προειδοποιούν: «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απειλείται από το χειρότερο κίνδυνο: να εκλέξει αρχηγό κι αυτός (όποιος κι αν είναι) να στερείται την ευρύτερη νομιμοποίηση που έχει ανάγκη να υπάρξει. Διότι (...) μια απαξιωμένη διαδικασία δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ένα απαξιωμένο αποτέλεσμα. Φτου κι από την αρχή, λοιπόν, νέα νταραβέρια σε λίγους μήνες!»...

Σε αυτό το κλίμα συνεδρίασε χτες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος και κατέληξε στον αριθμό των εκλογικών κέντρων και των καλπών που θα στηθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ