Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Συνάντηση υπουργών Αμυνας ASEAN και «εταίρων»

Ενδεικτικό των ανταγωνισμών είναι ότι δεν εκδόθηκε Κοινή Ανακοίνωση

Οι εκπρόσωποι της ASEAN και οι «εταίροι» τους σε μια στιγμή - υποτίθεται - σύσφιξης των σχέσεων
Οι εκπρόσωποι της ASEAN και οι «εταίροι» τους σε μια στιγμή - υποτίθεται - σύσφιξης των σχέσεων
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Οι αυξανόμενες εντάσεις που κυριαρχούν στη Νοτιοανατολική Ασία αποτυπώθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και των οκτώ ακόμα «εταίρων διαλόγου» της (Asean Defence Ministers Meeting Plus 8, ADMM-Plus 8), μετά την οποία δεν εκδόθηκε Κοινή Ανακοίνωση. Η εξέλιξη σχολιάστηκε έντονα από τα ασιατικά ΜΜΕ, που τη συνέδεσαν με την κατάσταση που έχει προκύψει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ειδικά μετά τις περιπολίες του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Lassen». Η συνάντηση έγινε στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, που εκτελεί χρέη προέδρου της ASEAN την περίοδο αυτή, ενώ σε αυτή συμμετέχουν σήμερα οι: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες. «Εταίροι σε διάλογο» είναι οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία.

Στο Πεκίνο, εκπρόσωποι του Γραφείου Πληροφοριών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας απάντησαν σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ότι η κινεζική πλευρά «λυπάται» για τη μη έκδοση Κοινής Ανακοίνωσης, τονίζοντας ότι «ορισμένες χώρες εκτός περιοχής αγνόησαν την υπάρχουσα ομοφωνία και προσπάθησαν να προσθέσουν στην ανακοίνωση αποσπάσματα που δεν είχαν συζητηθεί στη διάρκεια της συνάντησης». Πρόσθεσαν, ακόμα, ότι «μια τέτοια συμπεριφορά αποτέλεσε παρέκκλιση από τους στόχους και τις αρχές του ADMM-Plus, κατέστρεψε τον κεντρικό και κυρίαρχο ρόλο της ASEAN στο μηχανισμό (της ADMM-Plus)».

Από την άλλη μεριά, αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ», επικαλούνταν ανώνυμες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα αρνήθηκε να εκδοθεί Κοινή Ανακοίνωση με την οποιαδήποτε αναφορά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Θυμίζουμε ότι το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Ουάσιγκτον να κάνει ακόμα πιο αισθητή και τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή, διακηρύσσοντας μάλιστα ότι επιδιώκει τακτικές περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (δηλαδή η εμφάνιση του αντιτορπιλικού ήταν μόνο η αρχή), ότι τα πολεμικά της σκάφη θα πλέουν «παντού» όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και το επιβάλλει η ανάγκη διασφάλισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». Την αμερικανική «στάση» επικρότησε και το Τόκιο, μετά από συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας στη μαλαισιανή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του αμερικανικού στρατού, ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, πρόκειται σήμερα Πέμπτη, μαζί με το Μαλαισιανό ομόλογό του, Χισαμουντίν Χουσεΐν, να επιβιβαστεί στο αεροπλανοφόρο «Θίοντορ Ρούσβελτ», καθώς αυτό θα πλέει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Τα παραπάνω προμηνύουν ανοιχτά όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή, όπου Κίνα και ΗΠΑ μετρούν συμμάχους και μελετούν την τακτική με την οποία θα πετύχουν ρήγματα σε συνεργασίες της περιοχής, εξασφαλίζοντας πλεονεκτήματα προς όφελος των δικών τους προτεραιοτήτων. Σε αυτή τη βάση επιδιώκεται και η προσέγγιση με χώρες της ASEAΝ, στην οποία συμμετέχουν χώρες όπως οι Φιλιππίνες (στενός σύμμαχος των ΗΠΑ), αλλά και η Μαλαισία (που διατηρεί ακόμα καλή συνεργασία με την Κίνα).

Πάντως, στην Κουάλα Λουμπούρ ξεκίνησε και συνάντηση των υπουργών Αμυνας μόνο των (10) μελών της ASEAN, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία «γραμμής απευθείας επικοινωνίας» («hotline») μεταξύ των δέκα μελών της Ενωσης, για την ανάγκη άμεσης επαφής και συντονισμού σε «έκτακτες περιπτώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ