Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2015»
Ισχνή ανάκαμψη με «αστερίσκους» και αβεβαιότητες

Μέτρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλη την ΕΕ προαναγγέλλει η Κομισιόν στο φόντο «αβεβαιοτήτων», «γεωπολιτικών εντάσεων» και «ανισομετριών»
Μέτρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλη την ΕΕ προαναγγέλλει η Κομισιόν στο φόντο «αβεβαιοτήτων», «γεωπολιτικών εντάσεων» και «ανισομετριών»
Η ανάγκη του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για ένταση της εφαρμογής των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του και τη στήριξη αυτής της έστω αναιμικής ανάκαμψης που εξακολουθεί να καταγράφεται σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ήταν τα βασικά στοιχεία που επιβεβαίωσαν οι «Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2015» της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκαν προχτές Πέμπτη.

«Η ανάπτυξη ευνοείται, σε μεγάλο βαθμό, από προσωρινούς παράγοντες, όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ» σημείωσε, κατά την παρουσίαση των προβλέψεων της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρός της, Β. Ντομπρόβσκις, για να μπει στη συνέχεια στο «ψητό»: «Για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανάκαμψης απαιτείται η αξιοποίηση αυτής της προσωρινής ευνοϊκής συγκυρίας, με στόχο την προώθηση υπεύθυνων δημόσιων οικονομικών, την τόνωση των επενδύσεων και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι σημαντικό, λαμβανομένων ιδίως υπόψη της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, των συνεχιζόμενων εντάσεων στις γειτονικές μας χώρες και της ανάγκης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με αποφασιστικότητα και συλλογικό τρόπο».

Ανισομετρίες και ενίσχυση των μνημονίων διαρκείας

Πέρα από το γεγονός ότι οι ρυθμοί της αναιμικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ συνδυάζονται με αυτές τις δύο βασικές «αβεβαιότητες» (επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και γεωπολιτικές αναταράξεις στις «γειτονικές χώρες», που αποτελούν το ζωτικό χώρο των ευρωενωσιακών μονοπωλίων), στην έκθεση της Κομισιόν εκφράζονται παράλληλα ανησυχίες και για τις ανισομετρίες που εμφανίζονται ανάμεσα στις οικονομίες της ΕΕ, τις οποίες και επιχειρούν να τις διαχειριστούν μέσα από τη διεργασία εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), που σημαίνει την επιβολή ενισχυμένων μέτρων δημοσιονομικού ελέγχου και εποπτείας απέναντι σε όλους τους λαούς των χωρών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημειώνει: «Οι βελτιώσεις εξακολουθούν να κατανέμονται άνισα. Στην Ευρωζώνη ιδίως, η σύγκλιση δεν πραγματοποιείται με επαρκώς ταχείς ρυθμούς. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις: Ανεπαρκείς επενδύσεις, οικονομικές δομές που παρεμποδίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη και διατήρηση υψηλών επιπέδων ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν την εφαρμογή τολμηρών και αποφασιστικών πολιτικών το 2016, ιδίως ενόψει των αβέβαιων παγκόσμιων προοπτικών».

Πάνω σε αυτήν ακριβώς την αντιλαϊκή στρατηγική και αυτούς τους άξονες που θέτει η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, εντάσσεται και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι πιέσεις του εγχώριου κεφαλαίου για γρήγορη υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη, με τα διάφορα τμήματά του βέβαια να προβάλλουν και τα ειδικά συμφέροντα και τις επιμέρους αξιώσεις τους.

Πολλαπλές «αβεβαιότητες»

Αναλυτικότερα, οι αναμενόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης στις καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρωζώνης και της ΕΕ συνοδεύονται από «αστερίσκους» και πολλαπλές αβεβαιότητες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» της Κομισιόν:

-- «Ο αντίκτυπος των θετικών παραγόντων εξασθενεί, ενώ εμφανίζονται νέες προκλήσεις, όπως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς όσο και του παγκόσμιου εμπορίου και οι παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εμποδίζει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της ΕΕ», καθώς «οι προοπτικές όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την άνοιξη, λόγω της ύφεσης στις αναδυόμενες οικονομίες».

-- Την ίδια ώρα, οι υπάρχοντες ρυθμοί ισχνής ανάκαμψης αποδίδονται εν μέρει και σε εξαιρετικά συγκυριακούς παράγοντες, που βέβαια μπορεί να μεταβληθούν στην πορεία. Αυτοί αφορούν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική, καθώς και τη «σχετική εξασθένηση» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, σε σχέση με τα βασικά ανταγωνιστικά νομίσματα, γεγονός βέβαια που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα μονοπωλίων της ΕΕ και τις εξαγωγές. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι «μέχρι στιγμής οι εξαγωγές της Ευρωζώνης δεν έχουν επηρεαστεί από την επιδείνωση του παγκόσμιου εμπορίου, κυρίως χάρη στην προηγούμενη υποτίμηση του ευρώ».

-- Παρά και τη συγκυριακού χαρακτήρα στήριξη από τους παραπάνω παράγοντες, «η ανάκαμψη παρέμεινε αργή», όπως επισημαίνει η Κομισιόν.

-- «Η αξιοπιστία των προβλέψεων απειλείται κυρίως από εξωτερικούς και ως επί το πλείστον αρνητικούς παράγοντες». Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί. Σε αυτούς αναφέρονται η χαμηλότερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, ιδίως μια περισσότερο αποσταθεροποιητική προσαρμογή στην Κίνα και οι επιπτώσεις της αναμενόμενης εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ στις αναδυόμενες αγορές, που με τη σειρά τους «ενδέχεται να έχουν πιο αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη από ό,τι αναμένεται σήμερα».

Επί της ουσίας, μοναδικός σταθερός παράγοντας για την καπιταλιστική ανάκαμψη είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. «Οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν συντελεστεί, συμβάλλουν στις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς εργασίας», αναφέρεται, ενώ «οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο και αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα έχουν περισσότερα οφέλη όσον αφορά την απασχόληση». Τα παραπάνω «φωτογραφίζουν» και την περίπτωση της Ελλάδας, όπου η διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων αποτελεί μέσο για την έξοδο των καπιταλιστών από την κρίση, αλλά και μόνιμο μέτρο για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους στη φάση της ανάκαμψης.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης, στο 1,6% για το 2015, στο 1,8% για το 2016 και στο 1,9% το 2017.

Στα 28 κράτη της ΕΕ αναμένονται ρυθμοί ανάκαμψης 1,9% το 2015, 2% το 2016, 2,1% το 2017.

Ειδικότερα προβλέπονται οι εξής ρυθμοί ανάκαμψης:

Γερμανία, 2015: 1,7%, 2016: 1,9%

Γαλλία, 2015: 1,1%, 2016: 1,4%

Ιταλία, 2015: 0,9%, 2016: 1,5%

Ισπανία, 2015: 3,1%, 2016: 2,7%

Για την Ελλάδα προβλέπεται πτώση 1,4% το 2015 και πτώση 1,3% το 2016.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει το φθινόπωρο του 2015 ένα πρόσθετο δημοσιονομικό πακέτο, για να διασφαλίσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι 1,75% του ΑΕΠ», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Εκθεση της Κομισιόν, παραπέμποντας στη συμφωνία του τρίτου μνημονίου. Η αντιλαϊκή επίθεση, βέβαια, θα κλιμακωθεί στη συνέχεια, στο μέτωπο του Ασφαλιστικού και των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα, η συγκυβέρνηση επιδιώκει να «διασφαλίσει» 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τις παραπέρα μόνιμες «εξοικονομήσεις» κρατικών κονδυλίων και τις αυξήσεις φόρων.

Στα άλλα κέντρα προβλέπονται οι εξής ρυθμοί ανόδου (για το 2015 και το 2016): ΗΠΑ 2,6% και 2,8%, Ιαπωνία 0,7% και 1,1%, Κίνα 6,8% και 6,8%. Τέλος, στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται αύξηση κατά 3,1% και 3,5% αντίστοιχα.

Πρόσφυγες: Μεσοπρόθεσμο όφελος στο κεφάλαιο από το φτηνό εργατικό δυναμικό

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εξετάζει τα αποτελέσματα που θα επέλθουν στις οικονομίες της ΕΕ από την αυξημένη μετακίνηση προσφύγων που θα αξιοποιούνται ως ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

«Η άφιξη των αιτούντων άσυλο ενδεχομένως να έχει ένα μικρό θετικό οικονομικό αντίκτυπο» αναφέρει και προσθέτει: «Οι προβλέψεις αυτές παρέχουν μια πρώτη εκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου της άφιξης μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο στην ΕΕ. Ενώ βραχυπρόθεσμα οι πρόσθετες δημόσιες δαπάνες θα αυξήσουν το ΑΕΠ, μεσοπρόθεσμα αναμένεται να ευνοηθεί περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη, λόγω της αύξησης της προσφοράς εργατικού δυναμικού, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας».

Και από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι σχεδιάζουν πρόσθετα μέτρα συνολικά απέναντι στους εργαζόμενους στην ΕΕ, με επίκεντρο την απαξίωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Παράλληλα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα σχετικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης εξαιτίας της «δημοσιονομικής επιβάρυνσης» από το Προσφυγικό, «υπενθύμισε» ότι η Κομισιόν έχει κανόνες, ενώ στην Ελλάδα ισχύει το μνημόνιο. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «τίποτα δεν μπορεί να χαλαρώσει τις μεταρρυθμίσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ