Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Χοντρό παιχνίδι με απώτερους στόχους

Λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ένα ακόμη σκάνδαλο, αυτή τη φορά στο χώρο του στίβου, που αφορά τη Ρωσία και το ντόπινγκ, έρχεται να... ταράξει τα νερά.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Φαρμακοδιέγερσης, ανεξάρτητης αρχής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), με το οποίο ζητάει την αποβολή της Ρωσίας απ' τους αγώνες στίβου εξαιτίας τεράστιου σκανδάλου ντόπινγκ και διεφθαρμένων πρακτικών προκαλεί αίσθηση αλλά και αρκετά ερωτήματα για τον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγεται στο πρόσφορο έδαφος του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Ραγδαίες εξελίξεις

Η υπόθεση, σύμφωνα με το πόρισμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, αγγίζει μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, ενώ σε αυτή φέρονται μπλεγμένοι τόσο το εργαστήριο αντιντόμπινγκ της Μόσχας όσο και παράγοντες της ίδιας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Στίβου (IAAF). Οι τελευταίοι κατηγορούνται για χρηματισμό απ' τη Ρωσία προκειμένου να κάνουν... τα στραβά μάτια είτε σε θετικά τεστ αντιντόπινγκ κοντρόλ είτε στην καταστροφή ενοχοποιητικών στοιχείων για Ρώσους αθλητές. Τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο θέμα ήταν ραγδαίες, ενώ φαίνεται να φθάνει μέχρι και στον πρώην πρόεδρο (νυν επίτιμο) της IAAF Λαμίν Ντιάκ. Ο 82χρονος Σενεγαλέζος παράγοντας φέρεται να έχει λάβει περισσότερα από 1,8 εκατ. δολάρια από το 2011, προκειμένου η IAAF να καλύπτει τα θετικά δείγματα των Ρώσων αθλητών και αθλητριών. Διά στόματος προέδρου της Συνομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόου, η πρόταση της WADA για αποβολή της Ρωσίας θα συζητηθεί στο συμβούλιο της IAAF. Από τη μεριά της η Ρωσία θεωρεί αρκετές από τις κατηγορίες αβάσιμες ενώ σε ανακοίνωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου τονίζεται πως έκανε μόνη της την κάθαρση. Παράλληλα, τονίζει την πρόθεσή της για συνεργασία με IAAF και ΔΟΕ.

Ευκαιρία για ξεκαθάρισμα

Η αποκάλυψη του νέου σκανδάλου έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα αντίστοιχων που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια και αφορούσαν Αμερικανούς και Τζαμαϊκανούς αθλητές, ωστόσο οι κυρώσεις δεν επηρέασαν τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες αλλά ήταν σε ατομικό επίπεδο. Απ' ό,τι φαίνεται ήρθε η ώρα της Ρωσίας να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και μάλιστα σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το ερχόμενο καλοκαίρι, απ' τους οποίους κινδυνεύει να τεθεί εκτός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον ανταγωνισμό για τα κέρδη που προσφέρει ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός. Την ίδια ώρα τα όσα συμβαίνουν αποτελούν και το καλύτερο εφαλτήριο για τη νέα ηγεσία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Στίβου, που αναλαμβάνοντας τα ηνία στις εκλογές του Αυγούστου μίλησε για εξάλειψη των μελανών σημείων που αμαυρώνουν την εικόνα του στίβου, φυσικά με στόχο την καλύτερη προστασία του «προϊόντος». Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κόου δεν δίστασε τότε να μιλήσει για σκοτεινές καταστάσεις του παρελθόντος που επηρεάζουν και την ίδια την IAAF και την ανάγκη για κάθαρση.

Σκοτεινό παρασκήνιο

Απ' την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι παραδείγματα του παρελθόντος έχουν δείξει πως το σημερινό οικοδόμημα του αθλητισμού, όπως είναι δομημένο, αρκετές φορές έχει αποτελέσει το έδαφος για... χοντρότερα παιχνίδια με απώτερους σκοπούς εκτός της μάχης για τα κέρδη. Οι πληροφορίες για ανάμειξη στο σκάνδαλο μέχρι και της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας (FSB - φέρεται να χειραγωγούσε το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας), το γεγονός ότι ουσιαστικά αυτή την στιγμή χτυπιέται ως χώρα ένας απ' τους μεγαλύτερους παραγωγούς «νόμιμων» (σύμφωνα με την WADA) παρασκευασμάτων είναι μερικά απ' τα στοιχεία που δείχνουν το... δαιδαλώδες της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ