Τρίτη 17 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κύπρο σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα για την «επέτειο» ανακήρυξης του ψευδοκράτους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Επίσκεψη εργασίας» στην Κύπρο κάνει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, σε μια περίοδο που εντείνονται εξελίξεις και ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, με «μοχλό» θέματα όπως και το Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον ενάμιση μήνα, στη Λευκωσία αναμένονται και οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ ίσως και Κίνας.

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα έγιναν την Κυριακή εκδηλώσεις για την «επέτειο» ανακήρυξης του ψευδοκράτους (της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» - ΤΔΒΚ, όπως βαφτίστηκε στις 15 Νοέμβρη 1983), στις οποίες συμμετείχε και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τουγρούλ Τουρκές (που προέρχεται από το εθνικιστικό MHP), σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά έχει πολιτική θέληση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αλλά και ότι στόχος είναι μια λύση που θα διασφαλίζει την «πολιτική ισότητα» της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Στη σχετική του ομιλία, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της ΤΔΒΚ, συμπληρώνοντας ότι «η ενδυνάμωση της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου" δε σημαίνει εδραίωση της διαίρεσης, αλλά προετοιμασία για ίση και ισχυρή συνύπαρξη», αλλά και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν πρέπει να βλέπει αρνητικά οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο βορρά». Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να συνεχιστούν επ' άπειρον χωρίς αποτέλεσμα και ότι λυπάται επειδή στην ελληνοκυπριακή πλευρά χαρακτηρίζουν τη «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» επώδυνο συμβιβασμό και όχι ιδανική λύση.

Επαφές σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία γίνεται αποτίμηση των νέων επαφών που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη «γειτονιά», με ιδιαίτερη την προβολή της επίσκεψης που έκανε το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ. Στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συζητήθηκε η «περιφερειακή συνεργασία» στον τομέα της Ενέργειας και των «ανθρωπιστικών κρίσεων», ενώ μεταδόθηκε ότι η νέα τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ θα γίνει το Γενάρη στη Λευκωσία. Μετά την Ιερουσαλήμ, ο Αναστασιάδης πέρασε στην Παλαιστίνη, στο πλαίσιο κυπριακής «πρωτοβουλίας» για την «ειρήνευση στη Μέση Ανατολή». Στις επαφές που έγιναν στη Ραμάλα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, εξέφρασε εκτίμηση για τη στάση της συνολικά στο Παλαιστινιακό. Να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν διακήρυξη για την εγκαθίδρυση «Κυπρο-Παλαιστινιακής Διακυβερνητικής Επιτροπής» αλλά και «μνημόνιο συναντίληψης για Συνεργασία στον Τομέα της Ανάπτυξης και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ