Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θέλει κι αυτή να «συμβάλει» στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων

Στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο Γερμανός ΥΠΕΞ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι το Βερολίνο θέλει να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε χτες από τη Λευκωσία, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Γερμανός διπλωμάτης εξέφρασε σε δηλώσεις του την προθυμία της χώρας του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να στηρίξει τη διαδικασία στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των κυπριακών ΜΜΕ, ο Σταϊνμάγερ εξήγησε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να ανταλλάξει εμπειρίες σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επανένωσης και διαμήνυσε ότι η επίσκεψή του αναδεικνύει τη γερμανική «αλληλεγγύη» προς την Κύπρο, το μεγάλο ενδιαφέρον της χώρας του για τη «λύση» του Κυπριακού. Ακόμα, επισήμανε ότι το Βερολίνο μπορεί να συμβάλει «στηρίζοντας» όσους μπορούν να «επηρεάσουν θετικά» εκείνους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Σταϊνμάγερ - Αναστασιάδη, βρέθηκαν ακόμα περιφερειακά και διμερή ζητήματα, αλλά και οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε για «μακρά» συνάντηση. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και «τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία», ευρύτερα «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα ο ρόλος που μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίσει προς αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής» (προφανώς με κύριο ζήτημα τη λεγόμενη «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»).

Τόσο οι δηλώσεις των δύο πλευρών όσο και η ίδια η επίσκεψη επιβεβαιώνουν τα σχέδια βαθύτερης εμπλοκής της Λευκωσίας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αφετέρου τη σημασία που δίνει ένα σημαντικό ιμπεριαλιστικό κέντρο, όπως είναι η Γερμανία, στις ισορροπίες και στην Ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό και προσπαθεί να ενισχύσει την παρέμβασή της.|

Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Σταϊνμάγερ αναχώρησε για τα Κατεχόμενα όπου θα είχε συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μια τακτική που πλέον έχουν μονιμοποιήσει όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που φτάνουν στο Νησί.

Αύριο, στην Κύπρο φτάνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ