Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντολή Νετανιάχου για νέο εποικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Λάδι» στη συνεχιζόμενη φωτιά των παλαιστινιακών αντιδράσεων στη σκλήρυνση της ισραηλινής κατοχής και αρπαγής της Παλαιστινιακής γης αναμένεται να ρίξει η δήλωση Ισραηλινού κυβερνητικού αξιωματούχου στο πρακτορείο ΑΡ πως ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έδωσε την «τελική του έγκριση» σε σχέδιο για την κατασκευή περισσότερων από 400 νέων σπιτιών για Εβραίους εποίκους σε εβραϊκή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οπως δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο ανωνυμίας, τα εκατοντάδες νέα σπίτια εποίκων θα οικοδομηθούν, ως επί το πλείστον, σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Αν. Ιερουσαλήμ, όπως η συνοικία Ραμάτ Σχλόμο. Το σχέδιο είχε αναγγελθεί πριν περίπου πέντε χρόνια, στη διάρκεια τότε επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση των ΗΠΑ, που είναι συνήθως ανεκτικές σε κάθε είδους «καπρίτσιο» και επεκτατικό σχέδιο των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Το ίδιο 24ωρο, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θέτει εκτός νόμου το λεγόμενο «Βόρειο Βραχίονα του Ισλαμικού Κινήματος Ισραήλ», που απευθύνεται σε Αραβες ισραηλινής υπηκοότητας, λέγοντας ότι τα μέλη του υπόκεινται σε συλλήψεις εάν παραβιάσουν την απόφαση. Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση να τεθεί εκτός νόμου το συγκεκριμένο κόμμα, οι ισραηλινές αρχές έκαναν έρευνες σε πάνω από δέκα παραρτήματα του κόμματος σε διάφορα σημεία του Ισραήλ, κατάσχοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φακέλους και χρήματα. Επιπλέον, «πάγωσαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς 17 «οργανισμών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κίνημα Ισραήλ». Παρ' όλα αυτά, ο ισλαμιστής ιερωμένος Ραέντ Σάλαχ, που φέρεται ως αρχηγός του ισλαμικού κόμματος, δήλωσε πως παρά την απόφαση να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα, «θα συνεχίσει την αποστολή του».

Ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γκιλάντ Ερντάν, συνέδεσε την απόφαση της κυβέρνησής του με τις πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι. Οπως δήλωσε, το Ισραήλ «πρέπει να δράσει θέτοντας το παράδειγμα στον αγώνα κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, του οποίου οι θιασώτες είδαμε να σφάζουν αθώους ανθρώπους στο Παρίσι και αλλού».

Τέλος, ούτε χτες έλειψαν οι επιθέσεις των ισραηλινών αρχών σε βάρος νεαρών Παλαιστινίων, με τις χειρότερες συγκρούσεις των δύο πλευρών μέσα στο περασμένο 24ωρο να σημειώνονται στη Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ατόμων, εκ των οποίων οι δύο τραυματίστηκαν από αληθινά πυρά και οι άλλοι τρεις με σφαίρες καουτσούκ.

Από τις αρχές Οκτώβρη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τραυματίσει πάνω από 7.000 Παλαιστίνιους και έχουν δολοφονήσει, ενίοτε σε συνεργασία με φανατικούς Εβραίους έποικους, 83 άλλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ