Κυριακή 22 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Ενταση της καταστολής στη Γαλλία

Σχεδόν ένα τρίωρο μετά τα γεγονότα στην πρωτεύουσα της χώρας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε ότι όλη η γαλλική επικράτεια τίθεται σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης». Το «καθεστώς» αυτό επιβλήθηκε κατ' εφαρμογή νόμου του 1955 που αφορά κινδύνους «από σοβαρές επιθέσεις εναντίον της δημόσιας τάξης» και μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου του στρατού, τη δυνατότητα των αρχών να απαγορεύουν εκδηλώσεις που μπορεί να θεωρηθούν απειλή εναντίον της «εθνικής ασφάλειας», να κλείνουν χώρους συναθροίσεων, να διατάσσουν τον «κατ' οίκον περιορισμό» ατόμων υπόπτων για «επικίνδυνη δραστηριότητα» κ.τ.λ.

Καθημερινά, επιβεβαιώνεται ότι στα «απαραίτητα μέτρα» που η γαλλική κυβέρνηση συνδέει με την «κατάσταση πολέμου» που επιμένει ότι έχει δημιουργηθεί είναι σειρά νέων μέτρων καταστολής. Ξεχωρίζουμε τα εξής στοιχεία:

  • Την Πέμπτη, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε παράταση για ένα τρίμηνο του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», από 12 μέρες που προέβλεπε έως τώρα ο νόμος. Μάλιστα, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε σε κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» από όλο το πολιτικό φάσμα με 551 ψήφους υπέρ, 6 κατά (3 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και 3 των Οικολόγων) και 1 αποχή βουλευτή των Σοσιαλιστών, το οποίο περιλαμβάνει και συνολική αναθεώρηση του νόμου του 1955. Οπως εξηγήθηκε, στόχος είναι «το καθεστώς του κατ' οίκον περιορισμού» να μπορεί να «επεκτείνεται σε κάθε άτομο για το οποίο υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σκεφτόμαστε ότι η συμπεριφορά του συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη». Ακόμα, «το σχέδιο νόμου δημιουργεί τη δυνατότητα της διάλυσης ενώσεων ή ομάδων που συμμετέχουν, διευκολύνουν ή παρακινούν στην τέλεση πράξεων που αποτελούν σοβαρή παραβίαση της δημόσιας τάξης και που περιλαμβάνουν άτομα που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό».
  • Το υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν να οπλοφορούν και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μπορούν να «αντιδράσουν» σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.
  • Πάνω από 110.000 πάνοπλοι στρατιώτες και μέλη Σωμάτων Ασφαλείας έχουν μετατρέψει Παρίσι και άλλες πόλεις σε στρατοκρατούμενες ζώνες.
  • Ο πρωθυπουργός Βαλς διαμήνυσε ότι «και άλλες ελευθερίες μπορεί να περιοριστούν προσωρινά», επειδή, επανέλαβε, «είμαστε σε πόλεμο» και πρέπει να αναληφθούν τα «απαραίτητα» μέτρα. Αλλωστε, στα σκαριά βρίσκεται και αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, ώστε να δοθεί στις υπηρεσίες η δυνατότητα «να δράσουν εναντίον της τρομοκρατίας» και γενικά «να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες και απειλές».
Στο προσκήνιο και ο εξοπλισμός της χώρας

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό, προκηρύσσοντας και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και σημειώνοντας όλο νόημα ότι «υπ' αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια προέχει του Συμφώνου Σταθερότητας».

Χαρακτηριστικές είναι και οι προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του «Εθνικού Μετώπου» που τόνισε ότι η χώρα «πρέπει να επανεξοπλιστεί, διότι εδώ και πολύ καιρό υφίσταται μια προγραμματισμένη κατάρρευση της ικανότητάς της να προστατευθεί... Πρέπει να αποκαταστήσει τα στρατιωτικά μέσα, την αστυνομία, τη χωροφυλακή, τις μυστικές υπηρεσίες και τα τελωνεία». Οι «Ρεπουμπλικάνοι», ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσαν ήταν και η «κράτηση» σε ειδικούς χώρους όσων θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, πρόταση που η κυβέρνηση δεν απέκλεισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ