Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πραγματοποιήθηκε η 19η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ

Στην Αβάνα της Κούβας (9 - 12 Νοέμβρη) πραγματοποιήθηκε η 19η Γενική Συνέλευση (Συνέδριο) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), με τη συμμετοχή 60 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας απ' όλο τον κόσμο, φιλοξενούμενη από την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ ενημέρωσε δεκάδες Οργανώσεις Νεολαίας για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την πάλη που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι μαθητές στη χώρα μας και μάλιστα συνολικά 43 Οργανώσεις απέστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης προς τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ τη 12η Νοέμβρη.

Η ΚΝΕ από κοινού με άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα των πολεμικών συγκρούσεων που είναι σε εξέλιξη και αυτές που προετοιμάζονται, καθώς και τη στάση της νεολαίας απέναντί τους, την ανάγκη για συμμετοχή της νεολαίας στην πάλη για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οι θέσεις και η στάση της ΚΝΕ και άλλων ΚΝ συνέβαλλαν στον πολιτικό προσανατολισμό της ΠΟΔΝ, όπως αποτυπώνεται και σε σημεία της Πολιτικής Απόφασης που ψήφισε το Συνέδριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρόλογο της Πολιτικής Απόφασης σημειώνεται ότι «τα 70 χρόνια ζωής και δράσης της ΠΟΔΝ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, μια ιστορία που μας διδάσκει και μας βοηθάει να βγάλουμε συμπεράσματα, να πάμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη ένα βήμα παραπέρα, να αναπτύξουμε την πάλη στις σύγχρονες συνθήκες, να συσπειρώσουμε σε αυτή εκατομμύρια νέων εργατών, ανέργων, μαθητών, που έχουν συμφέρον να παλέψουν για μία άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Επανεκλογή της ΚΝΕ

Το Συνέδριο εξέλεξε νέα όργανα της Ομοσπονδίας. Η ΚΝΕ επανεκλέχθηκε στη θέση του Αντιπροέδρου της ΠΟΔΝ από την Ευρώπη. Η ΕΔΟΝ επανεκλέχθηκε στη θέση του προέδρου της ΠΟΔΝ, με τον Νικόλα Παπαδημητρίου, μέλος του ΚΣ της ΕΔΟΝ, ενώ στη θέση του Γενικού Γραμματέα επανεκλέχθηκε η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας.

Στο τέλος του Συνεδρίου της ΠΟΔΝ παρευρέθηκε ο Jose Ramon Balaguer, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, ενώ κατά την έναρξη χαιρέτισε η Yuniesky Crespo Baquero, Α' Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής της Ενωσης ΚΝ Κούβας. Στο περιθώριο του Συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι των Οργανώσεων είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Fernando Gonzalez, έναν από τους 5 Κουβανούς που κρατήθηκαν για χρόνια άδικα στις φυλακές των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ