Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ
Αποφάσεις αγωνιστικής διεκδίκησης

Συγκεντρώσεις για τις συμβάσεις εργασίας και  αγανάκτηση για την επίθεση  της ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Την οργή και αγανάκτησή τους απέναντι στην ενέργεια της ΠΑΣΚΕ να ζητήσει δικαστικά την ακύρωση των εκλογών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επιδιώκοντας να αναστείλει την αγωνιστική του δράση, εξέφρασαν εργαζόμενοι στο νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων ανά τμήμα που έγιναν χτες και προχτές στο εργοτάξιο. Οι συγκεντρώσεις έγιναν με πρωτοβουλία του Συνδικάτου, προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού οι εργαζόμενοι το πλαίσιο διεκδίκησης για την υπογραφή νέων διμερών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο.

Στελέχη του Συνδικάτου και του παραρτήματος του αεροδρομίου επισκέφθηκαν ένα - ένα τα τμήματα του εργοταξίου, όπου γίνονταν συγκεντρώσεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους. Ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους σε ένα από τα τμήματα, επισήμανε πως εργοδότες και κυβέρνηση έχουν εξαπολύσει επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, προσπαθούν να συμπιέσουν το μεροκάματο, να διαλύσουν την ασφάλιση, να αφαιρέσουν δικαιώματα. Αναφέρθηκε στα προβλήματα στο χώρο και κάλεσε τους εργαζόμενους «να μη σκύψουμε το κεφάλι».

Πρότεινε να διεκδικηθεί: «Κατώτερο μεροκάματο "καθαρό" ανειδίκευτου 10.000 δρχ. Στους τεχνίτες και βοηθούς που αμείβονται με την κλαδική τους σύμβαση, αύξηση 1.000 δρχ. και αν το μεροκάματο της σύμβασης είναι μικρότερο των 10.000 δρχ. η αύξηση να υπολογιστεί στις 10.000 δρχ. Στους τεχνίτες και βοηθούς που πληρώνονται πάνω από την κλαδική σύμβαση να δοθεί αύξηση 10%». Προτάσεις, που έγιναν αποδεκτές από τους εργαζόμενους εκεί, αλλά και από τα άλλα τμήματα.

Ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τη δικαστική προσφυγή της ΠΑΣΚΕ, ώστε να ακυρωθούν οι εκλογές και να πληγεί το Συνδικάτο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε απέναντι μόνο τους εργοδότες και την κυβέρνηση, που προσπαθούν να μας πάρουν πίσω κατακτήσεις μας. Εχουμε απέναντι και μια συνδικαλιστική ελίτ, που επιδιώκει να βάλει το Συνδικάτο στο γύψο».

Εντονη ήταν η αντίδραση των συγκεντρωμένων, που έσπευσαν να εκφράσουν πως θα υπερασπιστούν το Συνδικάτο. Ο Χ. Αναστασόπουλος, εργαζόμενος στο εργοτάξιο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι αγανακτισμένος με την ενέργεια της ΠΑΣΚΕ. Είναι η κυβέρνηση από πίσω. Το Συνδικάτο είναι η δύναμη, η φωνή μας και πάνε να μας φιμώσουν. Δε θα ανεχτούμε καμιά παρέμβαση. Το Συνδικάτο έδωσε μάχες και είχαμε κατακτήσεις στο αεροδρόμιο. Θα συνεχίσουμε και θα έχουμε και άλλες κατακτήσεις».

Για το θέμα αυτό, ο Ν. Μπουφούνος, γραμματέας του παραρτήματος, μας δήλωσε: «Πιστεύω πως η προσφυγή για ακύρωση των εκλογών έγινε, γιατί θέλουν να φιμώσουν τη φωνή των εργαζομένων, που μέσω του Συνδικάτου ακούγεται δυνατά. Αν φιμωθεί το μεγαλύτερο Συνδικάτο της χώρας, η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη για τα μικρότερα. Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε το Συνδικάτο μας».

Καταπατά δικαιώματα

Καταπάτηση του 7ωρου και της συλλογικής σύμβασης εργασίας, απολύσεις, είναι τα δείγματα αντεργατικής «γραφής» της κοινοπραξίας «ΑΛΤΕ», που ανέλαβε την ανέγερση ξενοδοχείου μέσα στο αεροδρόμιο. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη χτεσινή επίσκεψη των συνδικαλιστών στο συγκεκριμένο έργο.

Οι εργασίες ανέγερσης έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις βδομάδες και απασχολούνται περίπου 60 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί. Η εταιρία καταπατά το 7ωρο, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν και πολλές υπερωρίες και μάλιστα χωρίς πληρωμή. Επιπλέον προχθές προχώρησε σε 5 απολύσεις και, όπως κατάγγειλαν εργαζόμενοι, απολύθηκαν όσοι διεκδικούσαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ