Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε «λύση εντός μηνών» επιμένει ο Ακιντζί

Για «τελευταία ευκαιρία» που «πρέπει να αξιολογηθεί» μίλησε ο Τσαβούσογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ανέλαβε πριν μερικές μέρες καθήκοντα στη νέα κυβέρνηση του ΑKP, σε μια περίοδο που εντείνονται διεργασίες για πολλά ανοιχτά «μέτωπα» στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Αγκυρα επιθυμεί για το Κυπριακό «την επίτευξη μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης, που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές σ' ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να γίνει άμεσα ένα δημοψήφισμα. Γιατί δε θέλουμε να χαθεί αυτή η τελευταία ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί. Ως Τουρκία θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί». Σύμφωνα με τα κυπριακά ρεπορτάζ, πρόσθεσε ότι ...εάν υπάρχει σήμερα στην Κύπρο ειρήνη και γαλήνη, «αυτό συνέβη χάρη στις εγγυήσεις της Τουρκίας» και ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει «ενεργά και εποικοδομητικά» στις διαπραγματεύσεις, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Δεν είμαστε μόνο εμείς. Και τα Ηνωμένα Εθνη σκέφτονται ότι αυτή είναι μια τελευταία ευκαιρία».

Θυμίζουμε ότι την επόμενη βδομάδα φτάνει στην Κύπρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σχολιάζοντας την προχτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει» πότε θα ολοκληρωθεί η «διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί όλων των πτυχών» και ότι «ο χρονικός προσδιορισμός θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του διαλόγου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, επέμεινε στις δικές του δηλώσεις, πως «μια λύση στην Κύπρο, πιστεύω, λέω ότι μπορεί να συμβεί όχι σε χρόνια αλλά εντός μηνών. Διατηρώ την ίδια άποψη και το ότι υπάρχει πρόοδος δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και ο κ. Αναστασιάδης και τα Ηνωμένα Εθνη». Πρόσθεσε ακόμα ότι μια λύση μέχρι το Μάη «δεν είναι μόνο δική μας επιθυμία».

Στο μεταξύ, νέες επαφές είχαν στη Βρετανία στελέχη του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών. Σε διήμερη «επίσκεψη εργασίας» στο Λονδίνο, ο γενικός διευθυντής πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων συνάντησε τη Βρετανίδα υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Πένι Μόρνταουντ και συζήτησε θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, αντιμετώπισης σύγχρονων «προκλήσεων» και συνεργασίας για την «αντιμετώπιση της μετανάστευσης», την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και το «ρόλο της Κύπρου για συμβολή στην ασφάλεια και σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ