Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ»
Νέα επιχείρηση ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ορκίστηκε χτες και με την έγκριση του Προέδρου της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, η νέα λεγόμενη κυβέρνηση της «Αριστεράς» στην Πορτογαλία, με πρωθυπουργό τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Κόστα. Η κυβέρνηση αποτελείται από 17 υπουργούς (12 μέλη και στελέχη των «Σοσιαλιστών» και 5 «ανεξάρτητους») και 41 αναπληρωτές υπουργούς και έχει τη στήριξη του επίσης σοσιαλδημοκρατικού Μπλοκ της Αριστεράς (μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ), του Πορτογαλικού ΚΚ και των Οικολόγων «Πράσινων», που συνολικά συγκεντρώνουν τις 122 από τις 230 έδρες της Βουλής.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο (ο οικονομολόγος απόφοιτος του Χάρβαρντ, σύμβουλος της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, ανέλαβε το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών), που αναμένεται να συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν έως τις 10 Δεκέμβρη. Στα καινούργια υπουργεία συγκαταλέγονται αυτό της Επιστήμης, του Σχεδιασμού, της Θαλάσσιας Πολιτικής, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος.

Η λεγόμενη «αριστερή» κυβέρνηση έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε λαϊκά στρώματα, ωστόσο η ξεκάθαρη θέση της ότι θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ (όρος, άλλωστε, που ήταν βασικός για να συναινέσει ο Πρόεδρος της χώρας στο σχηματισμό της), είναι αυτό που ξεχωρίζει. Και οι λεγόμενοι «κοινωνικοί εταίροι», βλέπε το κεφάλαιο, ποντάρουν στη δυνατότητα να διευρυνθεί η κερδοφορία του και να έρθει η καπιταλιστική ανάκαμψη. Οσο για τους εργαζόμενους, η προσπάθεια χειραγώγησης που γίνεται, είναι για το ότι - υποτίθεται - θα βελτιώσουν τη θέση τους ...σταδιακά και όσο θα ...ανακάμπτει η οικονομία. Το ίδιο, δηλαδή, παραμύθι που πουλιέται και στη χώρα μας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που και στην Πορτογαλία άμεσα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της «σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική», η οποία θα φέρει νέα «αναγκαία» δεινά που θα προστεθούν στα προηγούμενα. Γι' αυτό και πρέπει, ξεπερνώντας αυταπάτες, να οργανώσουν την ταξική απάντησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ