Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μνήμες της Πέτρας και της Σιωπής»

«Μνήμες της Πέτρας και της Σιωπής», είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Δ. Μπίμη, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στην «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210.8220.008, 210.8220.023), στις 6.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Για το έργο θα μιλήσουν, η συγγραφέας - δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και ο ζωγράφος Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς. Μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής θα παρουσιάσουν: Ο συνθέτης και τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός και η σολίστ κιθάρας Εύα Φάμπα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μανώλης Μητσάκος, φωνή - μπουζούκι, και Λάζαρος Σαββίδης, κρουστά. Ποιήματα διαβάζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός και Κατερίνα Κουτροκόη.

Ο Γιώργος Δ. Μπίμης, ποιητής της αναζήτησης και της ανησυχίας, δυναμικός και τρυφερός ανατόμος των ταπεινών αλλά ανυπότακτων ανθρώπων, τολμά, παρατηρεί και ανασυνθέτει τη ζωή. Η ποίησή του είναι μια αναδρομή προς την αφετηρία, ένα βάπτισμα στην αρχέγονη αθωότητα και παράλληλα ο χώρος της ανακάλυψης του τρόπου, με τον οποίο τόσο η ζωή όσο και ο θάνατος δε χάνουν τη γεύση τους.

«Είναι η ίδια η ζωή που συντρίβεται στο αφιλόξενο τοπίο της απόγνωσης και της μοναξιάς, είναι οι βροχερές μέρες που πλαταίνουν στον ορίζοντα, που θρυμματίζουν τη θλίψη και σκορπούν τα δάκρυα, είναι η επινόηση μιας αυταπάτης που εξαντλήθηκε στην ανεπάρκεια ενός αστόχαστου καιρού...».

Μια περίεργη θλίψη θέτει σε κίνηση τη λειτουργία μιας απαιτητικής δράσης με τρόπο μάχιμο και δραματικά αποτελεσματικό.

«Ομως, ο άνθρωπος υπάρχει για να ματώνει τον πόνο όταν η ελπίδα του εξορίζεται και η ζωή για να υπενθυμίζει σ' αυτόν αυτό που έχει συντελεστεί: τη θυσία και το αίμα ...»

Ο λυρισμός, σ' ένα επιτυχές σύμπλεγμα με ρεαλιστικά στοιχεία αναδεικνύει τη φαντασία και την επιδεξιότητα του ποιητή.

«Κι απ' την ομολογία της ψυχής θ' ανατείλει το καινούριο φως... Η αβάσταχτη πορεία του ανθρώπου για το αύριο. Κι εκεί σ' αυτή την υπέρτατη ηθική του μέλλοντος θα αναζητήσουμε το μέτρο της αληθινής ζωής... Σ΄ αυτόν το ανήφορο θ' αποκαλύψουμε τα μεγάλα φτερά της ψυχής, την άβυσσο της δικαιοσύνης, το ήθος των χεριών, τον άπειρο πλούτο και την ταπεινή φτώχεια, τον παράδεισο και την κόλαση...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ