Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Για τη διασφάλιση της «νομιμότητας» κόπτεται η κυβέρνηση

Απαράδεκτη απάντηση του υπουργού Εργασίας στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να περιφρουρούν τον αγώνα τους στην πύλη του εργοστασίου
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να περιφρουρούν τον αγώνα τους στην πύλη του εργοστασίου
Κανένα μέτρο για την επαναπρόσληψη των 42 εργαζομένων του εργοστασίου της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν είναι διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία «Waste Solutions», με το που ανέλαβε την εργολαβία, απέλυσε τους παλιούς εργαζόμενους για να προσλάβει «φτηνότερους».

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ, στη γνωστή ΕΕΑΑ, της οποίας κύριος μέτοχος είναι το Δημόσιο. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει λύση, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο ρόλος του υπουργείου εξαντλείται στη διοργάνωση τριμερών συναντήσεων, με στόχο να διασφαλιστεί η ...«αρχή της νομιμότητας», η οποία βέβαια είναι παντού και πάντα κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της εργοδοσίας!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν επί χρόνια στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης» και ότι το 2012, με ηρωικό αγώνα, απέσπασαν μια σειρά δικαιώματα, όπως μισθό με βάση τη ΣΣΕ, 7ωρο, Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα και άλλα.

Ο αγώνας που δίνουν εδώ και 40 μέρες οι απολυμένοι, έχει προκαλέσει κύμα αλληλεγγύης από σωματεία και μαζικούς φορείς, στην Κρήτη και πανελλαδικά, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν ακόμα και οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από την εταιρεία για να «καταλάβουν» τη θέση των απολυμένων συναδέλφων τους.

Δείχνοντας το μέγεθος της επιθετικότητας της εταιρείας, ανέφερε ότι μιλάει για μισθούς από 490 ως 600 ευρώ, όταν στη φύση της δουλειάς δεν ανταποκρίνονταν ούτε οι προηγούμενοι μισθοί, κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων, ενώ για την πρόσληψη των νέων έχει θέσει σωματικά και ηλικιακά κριτήρια. Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε, ακόμα, ότι οι ισολογισμοί χρήσης του 2013 και του 2014 για τα τρία Κέντρα Διαλογής που λειτουργεί η ίδια εταιρεία σε Ελευσίνα, Λαμία και Δ. Θεσσαλία, καταγράφουν κέρδη.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από τον υπουργό να αναφέρει τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση επαναπρόσληψη των 42 εργαζομένων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου, ώστε να σταματήσει η εταιρεία να έχει υπό την ομηρία της τόσο τους εργαζόμενους όσο και δύο νομούς της Κρήτης, Ηράκλειο και Λασίθι, που «καλύπτει» το εργοστάσιο.

Η απάντηση του υπουργού ήταν κυριολεκτικά «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», καθώς ανάμεσα σε άλλα είπε: «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων με τη δυνατότητα που έχει το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή τη σύγκληση τριμερών συμφιλιωτικών συναντήσεων στο υπουργείο, όπου προσπαθούμε, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας, να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον κόσμο της εργασίας (...) Εγώ είμαι διατεθειμένος όπου μου υποδεικνύετε ότι υπάρχουν ζητήματα, ως κόμμα, ως συνδικαλιστικό κίνημα και προφανώς όχι μόνο εσείς, αλλά κάθε συνδικαλιστική παράταξη των εργαζομένων, να επεμβαίνουμε άμεσα, όπου έχουμε ευθεία παραβίαση της αρχής της νομιμότητας».

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, έγινε στο Ηράκλειο νέο συλλαλητήριο στήριξης των απεργών της «Ανακύκλωσης», με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή σωματείων, φορέων και εργαζομένων. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης που έγινε στην πλατεία Λιονταριών, οργανώθηκε και συναυλία, ενώ για μια ακόμα φορά εκφράστηκε ηθικά και υλικά η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Ανακύκλωσης». Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την εταιρεία, το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους Καθαριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ