Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μόλις 54 εκπαιδευτικούς πανελλαδικά πληρώνει το κράτος για τα ΤΕΙ!

«Διαχείριση» της τραγικής κατάστασης με μερικές δεκάδες προσλήψεις υπόσχεται η κυβέρνηση

Το κράτος πληρώνει από τον προϋπολογισμό μόλις 54 θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για όλα τα ΤΕΙ πανελλαδικά! Ο αριθμός αυτός μιλάει από μόνος του για την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί με τις ελλείψεις προσωπικού στα ιδρύματα και όπως φάνηκε από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για το πρόβλημα, με αφορμή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος και απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει απλώς διαχείριση αυτής της μιζέριας και ανακύκλωση της τραγικής κατάστασης με τις ελλείψεις προσωπικού στα ΤΕΙ.

Εξηγώντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο Σ. Τάσσος σημείωσε πως: Από το 2008 μέχρι το 2015, η μείωση του προσωπικού συνολικά αγγίζει το 80%, ενώ μόνο την τελευταία χρονιά που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, είχαμε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη κατά 17%. Επιπλέον από το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί, δηλαδή τις 701 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, οι 647 (δηλαδή η συντριπτική τους πλειοψηφία, το 92%) είναι θέσεις μη μόνιμου προσωπικού που πληρώνεται από τα αποθεματικά των ιδρυμάτων και μόλις 54 θέσεις πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό! Κι ακόμα, η μεγάλη πλειοψηφία του έκτακτου προσωπικού είναι με τετράμηνες συμβάσεις, ούτε καν μπορούν να καλύψουν το εξάμηνο και σε ορισμένα επαρχιακά Τμήματα το σύνολο του προσωπικού τους δουλεύει με αυτού του είδους την εργασιακή σχέση.

Συνέπεια αυτών είναι μαθήματα θεωρίας να περικόπτονται, εργαστήρια να συμπτύσσονται, οι σπουδαστές να μην μπορούν να δηλώσουν μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους, καθώς αυτά αφαιρούνται από τα προγράμματα σπουδών λόγω έλλειψης προσωπικού κ.ο.κ.

Η αναπληρώτρια υπουργός παραδέχτηκε ότι αυτή είναι η πραγματική εικόνα, την απέδωσε όμως στη διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ίδρυση Τμημάτων ΤΕΙ ανά την Ελλάδα «για πελατειακούς λόγους και χωρίς μελέτες» πριν από 15 χρόνια. Οσο για το σήμερα, είπε λίγο - πολύ ότι πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι, γιατί «αντί να κάνουμε απολύσεις ή να θέσουμε σε διαθεσιμότητα, ίσα - ίσα κάναμε προσλήψεις» κι ανέφερε 86 θέσεις εκτάκτων εκπαιδευτικών για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που θα τους πληρώνει το ίδρυμα από τα αποθεματικά του και άλλες 35 θέσεις προσωπικού πανελλαδικά, που όπως ομολόγησε δε φτάνουν! Υποσχέθηκε, δε, αόριστα κάποιες επιπλέον προσλήψεις μέσα στο 2016, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό τους, περιγράφοντας όμως ότι θα δώσουν απλά «μια αναπνοή» στα ιδρύματα.

Βέβαια, όταν επί θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μείωση προσωπικού 17% πανελλαδικά, οι μερικές δεκάδες προσλήψεις που έκανε ή θα κάνει (αν και όποτε...) η κυβέρνηση... του χρόνου, θυμίζουν το ανέκδοτο με τον Χότζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ