Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Η επέμβαση για τον πλούτο της συνεχίζεται

ΡΩΜΗ.--

Υπό το βλέμμα ΟΗΕ, ΕΕ, Αραβικού Συνδέσμου, Αφρικανικής Ενωσης, εκπρόσωποι των δύο «παράλληλων λιβυκών κυβερνήσεων» σε Τρίπολη (ισλαμιστές) και Τομπρούκ διαβεβαίωσαν ότι θα υπογράψουν αύριο, Τετάρτη, στο Μαρόκο τη συμφωνία για τη συγκρότηση «κυβέρνησης ενότητας». Οι Λίβυοι αξιωματούχοι θα πρέπει να συγκροτήσουν το λεγόμενο «προεδρικό συμβούλιο» και στη συνέχεια να φτιάξουν «κυβέρνηση ενότητας» σε 40 μέρες. Σε κάθε περίπτωση, κατέστη σαφές ότι εάν και όταν συγκροτηθεί η λιβυκή κυβέρνηση θα μπορεί να ζητήσει «διεθνή στρατιωτική βοήθεια» για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες βδομάδες τις δυνάμεις τους κυρίως στην πόλη της Σύρτης, για να βάλουν στη συνέχεια «χέρι» στις λιβυκές πετρελαιοπηγές, έργο που ξεκίνησε με την ιμπεριαλιστική επέμβαση και ανατροπή του πρώην συμμάχου τους Μ. Καντάφι.

Τη διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Ρώμη, συνδιοργάνωσαν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και των ΗΠΑ, με τον Ιταλό υπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο ρόλο του «οικοδεσπότη». Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν δεκάδες αξιωματούχοι από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αφρικανική Ενωση, αλλά και επιμέρους χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Τυνησία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σχολίασε ότι η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη ήταν «επιτυχία για την ιταλική εξωτερική πολιτική» προεξοφλώντας ότι «θα θέσει τις βάσεις» για την αρχή της ομαλοποίησης στη χώρα, που παραπαίει στο χάος των συγκρούσεων και της αποσταθεροποίησης τέσσερα χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση, το 2011.

Ο Τζον Κέρι, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι «οι Λίβυοι ηγέτες καταλαβαίνουν περισσότερο από τον καθένα την ανάγκη για εκεχειρία», συμπληρώνοντας ότι όταν συγκροτήσουν κυβέρνηση «η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να τη συναντήσει γρήγορα» για να κάνει «ό,τι χρειάζεται ώστε να διευκολύνει τη δυνατότητά της να κυβερνήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ