Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σκληρές συγκρούσεις και διπλωματικά παζάρια

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Γαλλία με πρωτοβουλία Γαλλίας και ΗΠΑ
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Γαλλία με πρωτοβουλία Γαλλίας και ΗΠΑ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αεροπορική βάση Αμαρτζ αλ Σουλτάν, κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, η οποία βρισκόταν για τρία χρόνια στα χέρια αντικαθεστωτικών ομάδων, επανέκτησε χτες ο συριακός στρατός. Η εξέλιξη που φέρνει στα χέρια των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον έλεγχο μίας περιοχής - κλειδί κοντά στην πρωτεύουσα, σημειώνεται ένα 24ωρο μετά τις επιθέσεις αντικαθεστωτικών με όλμους και ρουκέτες στη Δαμασκό και σε ανατολικά προάστια και περίχωρα της πόλης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 45 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Στο μεταξύ, σύγχυση επικρατεί πάνω στο ζήτημα συνεργασίας ή όχι ανάμεσα στη Ρωσία και σε κάποιες από τις ομάδες αντικαθεστωτικών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (ΕΣΣ), ειδικά έπειτα από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ, σχετικά με την κάλυψη και τη βοήθεια που φαίνεται πως η Ρωσία τους παρέχει σε κάποιο βαθμό.

Ο στρατηγός Γκερασίμοφ δήλωσε πως η Ρωσία υποστηρίζει δυνάμεις του ΕΣΣ, παρέχοντας αεροπορική κάλυψη και «βοήθεια με όπλα, πυρομαχικά και άλλα υλικά».

Παράλληλα, ο «στρατηγός» του ΕΣΣ, Χοσάμ Αουακ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του προτίθενται να δώσουν στη Ρωσία δεδομένα για τις θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία, «ώστε οι επιδρομές τους εναντίον του ΙΚ να είναι πιο αποτελεσματικές». Αντίθετα, άλλα στελέχη ενόπλων οργανώσεων του ΕΣΣ διέψευσαν ότι δέχονται οποιαδήποτε υποστήριξη από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Στη Μόσχα ο ΚέριΠαράλληλα, συνεχίζονται και τα διπλωματικά παζάρια. Χτες, στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση με διπλωμάτες από άλλες χώρες της ΕΕ και χώρες του Κόλπου, σε μία προσπάθεια να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της τριήμερης συνάντησης που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα στο Ριάντ της Σ. Αραβίας δεκάδες στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης.

Λίγες ώρες μετά, ο Κέρι τηλεφώνησε στο Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφωνώντας αμφότεροι στην ανάγκη «εφαρμογής» της συμφωνίας αρχών για τη Συρία, όπως την καθόρισε συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης στη Βιέννη. Ακολούθως, ο Κέρι αναχώρησε για τη Μόσχα, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Λαβρόφ και τον Πρόεδρο Πούτιν.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν πέρασε απαρατήρητη η νέα θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, για την κυβέρνηση Ασαντ. Μιλώντας στις σαββατιάτικες εκδόσεις των εφημερίδων «Badischen Neuesten Nachrichten» και «Augsburger Allgemeinen», είπε ότι η διεθνής συμμαχία κατά του ΙΚ «δε συμπεριλαμβάνει τον Πρόεδρο Ασαντ και το συριακό στρατό» και ότι «δεν υπάρχει μέλλον στην κορυφή του κράτους» γι' αυτόν.

Τέλος, προχτές η λονδρέζικη αραβόφωνη εφημερίδα «Ασχάρκ αλ Αουσάτ» υποστήριξε ότι οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης» αποχωρούν από τη Συρία εξαιτίας «βαριών απωλειών» που υφίστανται τους τελευταίους δύο μήνες, οπότε ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Συμβολική αποχώρηση Τούρκων στρατιωτών από το Ιράκ

Η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε χτες την αποχώρηση ενός αποσπάσματος Τούρκων στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων που είχαν αναπτυχθεί στο Βόρειο Ιράκ, έξω από τη Μοσούλη, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, ο Νταβούτογλου παρουσίασε την εξέλιξη σαν «νέα ρύθμιση» των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, αποφεύγοντας να ευθυγραμμιστεί με την απαίτηση της ιρακινής κυβέρνησης για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ