Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με αφανισμό κινδυνεύουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι

Ξόδεψαν τεράστια ποσά για να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα της «βιολογικής κτηνοτροφίας» και δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε φράγκο!

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Μπόλαρη, για τους χιλιάδες κτηνοτρόφους του προγράμματος της «βιολογικής κτηνοτροφίας», οι οποίοι, αν και έχουν καταβάλλει τεράστια ποσά προκειμένου να καταφέρουν να «πιάσουν» τις προϋποθέσεις, από το 2012 δεν έχουν πάρει ούτε φράγκο από το πρόγραμμα, επειδή δεν τους έχει δοθεί ακόμα άδεια σταβλικής εγκατάστασης και κινδυνεύουν με αφανισμό.

Ο Μ. Μπόλαρης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτη, προκλητικά έριξε στις... υπηρεσίες τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην επίδοση των αδειών σταβλικής εγκατάστασης. «Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, απέναντι στο οποίο οι υπηρεσίες έχουν τις δικές τους ευθύνες κι έχουν και τις δικές τους δικαιολογίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο νόμος για τις άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων χρειάζεται σοβαρή παρέμβαση. Εχει συγκροτηθεί Επιτροπή για να ξαναδεί το νόμο. Ενώ οι υπηρεσίες υπολογίζουν ότι χρειαζόμαστε περίπου 120.000 άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων, έχουν αδειοδοτηθεί λιγότερες από 1.000»! Είπε ακόμα ότι στο πρόβλημα συνέβαλε «το ζήτημα της επιλεξιμότητας» και του «ορισμού των βοσκοτόπων» που δημιούργησαν οι οδηγίες της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι αυτό «λύθηκε» με το τελευταίο νομοσχέδιο για τις «βοσκήσιμες γαίες».

Ο Ν. Μωραΐτης υπενθύμισε στον υπουργό ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τεθούν σε ισχύ το 2019 (!), που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα έχουν αντέξει λίγοι αγρότες. Εθεσε, επίσης, στον υπουργό το ζήτημα ότι οι κτηνοτρόφοι αυτού του προγράμματος εξαιρούνται ταυτόχρονα από τις εξισωτικές αποζημιώσεις και ζήτησε εξηγήσεις για τους 500 περίπου κτηνοτρόφους της βιολογικής καλλιέργειας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στους οποίους πριν λίγες μέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε έγγραφο, με το οποίο αξίωνε να υπογράψουν ότι δέχονται τη μείωση των αποζημιώσεων και ότι δεν έχουν δικαίωμα ένστασης!

Εθεσε ακόμα την απαράδεκτη δέσμευση των λογαριασμών των αγροτών για οφειλές τους και κατέθεσε καταγγελία αγρότη, από τον οποίο άρπαξαν από το λογαριασμό του ολόκληρη την επιδότηση ύψους 8.000 ευρώ λόγω των οφειλών του. Πέρα από το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε τα προβλήματα, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ