Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποίηση για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό των καλλιτεχνών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), όπως αποφασίσθηκε και στη Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΕΤΕ, καλεί σε κινητοποίηση - εικαστικό δρώμενο, αύριο, Κυριακή, στις 12 μ., στην πλατεία Συντάγματος (στην αρχή της Ερμού) για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών. Δηλώνοντας ότι η Τέχνη είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και άλλων καλλιτεχνικών φορέων. Μουσική θα παίξει το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους:

«Οι εικαστικοί καλλιτέχνες συμβάλλουν στη γενικότερη πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, δημιουργούν καλλιτεχνικά έργα, διδάσκουν στην Εκπαίδευση, σχολική και εξωσχολική, στηρίζουν τα καλλιτεχνικά εργαστήρια στους δήμους, δημιουργούν έργα στο χώρο των εφαρμογών των εικαστικών τεχνών, καλλιτεχνικά αντικείμενα, συμβάλλουν γενικότερα με τη δουλειά τους στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στη διακόσμηση κ.ά.

Σήμερα, τα προβλήματά τους έχουν κατά πολύ οξυνθεί, πολλοί ωθούνται σε εξαφάνιση και κατάργηση και της επαγγελματικής τους υπόστασης, λόγω της φορολογικής πολιτικής του κράτους απέναντι στην Τέχνη και τους δημιουργούς, σε συνδυασμό με τα προβλήματα διακίνησης των έργων που δημιουργούν η κρίση και η πτώχευση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, καθώς και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, η κατάργηση Πνευματικών Κέντρων και η ανασφάλιστη εργασία. Οι δημιουργοί εξοντώνονται. Η Τέχνη από κοινωνικό δικαίωμα έχει μετατραπεί σε ένα ακριβό εμπόρευμα που διαχειρίζονται ολοένα και περισσότερο οι κάθε λογής μεσάζοντες, "μαικήνες" επιχειρηματίες. Δημόσιες εκθέσεις δεν γίνονται, τα Μουσεία απλησίαστα για τους πολλούς αφού πλέον έχει μπει πανάκριβο εισιτήριο. Το κράτος θέλει να αγνοεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος της καλλιτεχνικής παραγωγής παραμένει έξω από τις οικονομικές συναλλαγές, ως σώμα της εν δυνάμει νέας εικαστικής πραγματικότητας - και όχι μόνο. Αλλά, αυτό το "αδιάθετο καλλιτεχνικό προϊόν" είναι αυτό που κύρια προάγει τον πολιτισμό.

Η ληστρική αύξηση των φόρων και η γενίκευση του ΦΠΑ (στο 23%) πλήττουν το έργο τέχνης ως μέσο επικοινωνίας και συνολικά την τέχνη ως κοινωνικό δικαίωμα, "τιμωρώντας" τον καλλιτέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία...».

Ανάμεσα στα άλλα διεκδικούν:

«-- Λέμε "όχι" στις περικοπές μισθών και συντάξεων που έγιναν από το 2009. Διεκδικούμε καθολική λύση του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού των δημιουργών.

-- Να καταργηθούν τα λεγόμενα "αντικειμενικά κριτήρια". Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα έργα Τέχνης, στις καλλιτεχνικές υπηρεσίες και τις καλλιτεχνικές εφαρμογές.

-- Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

-- Να μπορεί να πληρώνεται ο φόρος μεταβίβασης, από τους κληρονόμους των καλλιτεχνών σε έργα τέχνης προς το Δημόσιο.

-- Να μπορούν οι συνταξιούχοι καλλιτέχνες να ασκούν καλλιτεχνική δραστηριότητα χωρίς αυτό να περικόπτει τη σύνταξή τους, ανεξάρτητα από το σε ποιο Ταμείο υπάγονται.

-- Να επανέλθει το δικαίωμα οι καλλιτέχνες να "μοιράζουν" τα δηλωτέα εισοδήματά τους σε τέσσερα φορολογήσιμα χρόνια.

-- Να πάψει το έργο τέχνης να αποτελεί "τεκμήριο" πλουτισμού.

-- Να πάψουν τα χρώματα και τα υλικά ζωγραφικής και οι πρώτες ύλες της τέχνης να υπάγονται στο φόρο πολυτελείας μαζί με τα καλλυντικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ