Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Δίωξη σε βάρος της Κριστίν Λαγκάρντ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αντιμέτωπη με την κατηγορία της «αμέλειας» σε βάρος των δημόσιων οικονομικών του γαλλικού κράτους βρίσκεται η σημερινή γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από απόφαση γαλλικού δικαστηρίου να την παραπέμψει σε δίκη για υπόθεση που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ κατηγορείται ότι ως υπουργός Οικονομικών (θέση στην οποία βρέθηκε το 2007 μέχρι το 2011, επί προεδρίας Ν. Σαρκοζί) επέτρεψε διαιτησία από την οποία ζημιώθηκε το γαλλικό κράτος κατά εκατοντάδες δισ. ευρώ. Η υπόθεση αφορά τον πρώην επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί που είχε καταγγείλει την τράπεζα Credit Lyonnais ότι τον εξαπάτησε όταν εκείνη πούλησε για μεγαλύτερο ποσό το μερίδιο του Ταπί στην εταιρεία «Αντίντας» που λίγο πριν είχε αγοράσει από αυτόν. Σύμφωνα με έρευνα που ξεκίνησε το 2014, η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρείται ουσιαστικά υπεύθυνη για τα πάνω από 400 δισ. ευρώ με τα οποία αποζημιώθηκε ο Ταπί, «φορτώνοντας» το γαλλικό δημόσιο (που ήταν μέτοχος της τράπεζας).

Η ίδια η Λαγκάρντ δήλωσε «έκπληκτη» και «απογοητευμένη» από τη δίωξη. Παλιότερα είχε δηλώσει ότι λειτουργούσε υπό τις οδηγίες του Σαρκοζί (με τον οποίο είχε στενές σχέσεις ο Ταπί).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ