Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στις κάλπες για πρόεδρο και πώς θα σταθούν την επαύριο για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Κάλπες φιλοδοξούν να στήσουν αύριο στη ΝΔ στην προσπάθειά τους να εκλέξουν νέο πρόεδρο και να ...συμμαζέψουν το κόμμα, ώστε να εμφανιστούν εκ νέου ικανή εναλλακτική για τη διαχείριση της αστικής εξουσίας, χρήσιμοι στο κεφάλαιο εξασφαλίζοντας μαζική λαϊκή στήριξη της πολιτικής τους.

Στη Συγγρού κυριαρχεί ακόμα το «φάντασμα» της αποτυχίας τους να κάνουν τις εσωκομματικές εκλογές νωρίτερα, στις 22/11, όπως είχαν προγραμματίσει αλλά απέτυχαν για «τεχνικούς λόγους». Οπότε πρώτο βασικό τους στοίχημα είναι οι εκλογές αυτήν τη φορά να γίνουν. Επ' αυτού, μέχρι και χτες διαβεβαίωναν ότι έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Δεύτερο θέμα που τους απασχολεί είναι το μέγεθος της συμμετοχής. Ηδη, υποψήφιοι, όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, λένε ανοιχτά ότι αν προσέλθουν για να ψηφίσουν μόλις 90.000 ψηφοφόροι θα πρόκειται για αποτυχία. Επισήμως, τα εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ είναι 330.000, και στη διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό τους, μπορεί να προσέλθει οποιοσδήποτε καταβάλει το ορισθέν αντίτιμο συμμετοχής των 3 ευρώ. Οπως εκτιμάται στο εσωτερικό του κόμματος, ενδεχόμενη μικρή συμμετοχή σημαίνει αποδυναμωμένος πρόεδρος αλλά και απαξιωμένη ΝΔ, ως αστική παράταξη που δεν μπορεί πια να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα στα ζητούμενα των μονοπωλίων.

Ενα τρίτο ερώτημα είναι αν θα χρειαστεί και β' γύρος, που τυπικά προγραμματίζεται για τις αρχές Γενάρη. Τυπικά, νικητής από τον α' γύρο μπορεί να βγει όποιος συγκεντρώσει τις μισές συν μία των ψήφων. Φαντάζει δύσκολο δεδομένου ότι υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι και οι ψήφοι μοιράζονται. Συζητείται, ωστόσο, το ενδεχόμενο αν ο πρώτος συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 40% και η διαφορά του από το δεύτερο είναι διψήφια, ο δεύτερος να αποσυρθεί τελικά, βάζοντας τέρμα σε αυτό το σίριαλ εκλογής νέου προέδρου που σέρνεται εδώ και μήνες.

Από κει και πέρα, μένει να φανεί τι θα γίνει μετά στο εσωτερικό τους. Ολο αυτό το διάστημα εξυφαίνονται διάφορα σενάρια σχετικά με τη στάση σειράς στελεχών που υποτίθεται ψάχνουν μιαν αφορμή για να αποχωρήσουν από το κόμμα, αρνούμενοι π.χ. την οποιαδήποτε παροχή «συναίνεσης», συνεργασίας ή στήριξης από πλευράς ΝΔ προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ηδη, οι υποψήφιοι πρόεδροι Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας έχουν ξορκίσει κάθε ενδεχόμενο τέτοιας συνεργασίας, με τον πρώτο μάλιστα να καλεί όποιον υποψήφιο θέλει τέτοια συνεργασία να το πει από τώρα ώστε να έχει τέτοια νομιμοποίηση να την προωθήσει αργότερα, αν εκλεγεί πρόεδρος. Ο δε Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας χτες στα «ΝΕΑ» και καθώς δέχεται κριτική από εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι ως πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε, και προεκλογικά ακόμα, πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, πολύ συναινετικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε ότι «η Κεντροδεξιά σε όλη την Ευρώπη ακολουθεί τη σύνεση, το μέτρο και τη λογική, χωρίς λαϊκισμούς και ακρότητες. Στηρίζουμε καθετί το θετικό και προσπαθούμε να διορθώσουμε καθετί το αρνητικό και αν δεν το καταφέρουμε το καταψηφίζουμε».

Κατά τα ίδια σενάρια, πάντως, στελέχη του κόμματος προσανατολίζονται στην ίδρυση ενός πούρου δεξιού κόμματος, καλύπτοντας το φάσμα του αστικού πολιτικού σκηνικού από τη ΝΔ έως τη Χρυσή Αυγή.

Ολα αυτά, βέβαια, αντανακλούν προβληματισμούς που κυριαρχούν γενικότερα σε επιτελεία του ντόπιου κεφαλαίου για το αν η ΝΔ δεν ...φτουράει πια και χρειάζεται αντικατάστασή της από κάτι «νέο», από δύο ή και τρία κόμματα που θα προκύψουν στη θέση της, ώστε και εναλλακτική διακυβέρνησης να υπάρχει, αλλά και κάποιο απ' αυτά, όταν έρθει η «ώρα», να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση, να διασφαλιστούν ξανά κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψήφισης και κυβερνητική σταθερότητα εφαρμογής των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Διόλου τυχαία, τα «ΝΕΑ» με νέα παρέμβασή τους χτες στα εσωτερικά της ΝΔ, στο κύριο άρθρο τους, με τίτλο «Προεόρτια διάσπασης», προέβλεπαν ότι «διακυβεύεται το τέλος του κόσμου της ελληνικής Δεξιάς όπως τον ξέραμε από το 1974», μιλώντας παραπέρα και για «ροπή από το 2010 και μετά, του εγχώριου πολιτικού συστήματος προς τον διαρκή κατακερματισμό».

Σημειωτέον, και ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο «in.gr», είπε πως αν η ΝΔ δεν καταφέρει να ανανεωθεί, «η φύση θα καλύψει αναγκαστικά το οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί», αφήνοντας για πρώτη φορά ο ίδιος ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού στο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες τοποθετήσεις, πιο ...καθησυχαστικές για την πορεία του κόμματος. Κατ' αυτές τις πηγές, όλα αυτά λέγονται στον πυρετό του προεκλογικού αγώνα. Προσθέτουν ότι μόλις βγει το αποτέλεσμα και ο νέος πρόεδρος, όλοι θα συσπειρωθούν γύρω του. Μπαίνει, επομένως, το ερώτημα μήπως όλα αυτά περί αποχώρησης είναι τακτικές κινήσεις πίεσης ορισμένων που θέλουν να κρατήσουν ή να καπαρώσουν κάποιο πόστο την αυριανή μέρα στο κόμμα.

Αλλωστε, στη ΝΔ πολλούς τους στοιχειώνει πάντα η φράση του Αβέρωφ ότι «όποιος βγαίνει απ' το μαντρί τον τρώει ο λύκος», και η τέτοια τύχη που είχαν τα κόμματα των Κ. Στεφανόπουλου, Αντ. Σαμαρά, Στ. Μάνου, Δ. Αβραμόπουλου, Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Καρατζαφέρη. Εξ ου και διατηρούν μια αισιοδοξία ότι στο τέλος όλοι θα «σοβαρευτούν». Ωστόσο, μπαίνει πια εκ των πραγμάτων το ερώτημα, αν το «μαντρί» βαστάει ακόμα, κι αν έχει μικρύνει τόσο, μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, που να μην τους χωρά πια όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ