Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Ενδοαστική κόντρα σε εξέλιξη

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η ενδοαστική κόντρα καλά κρατεί στην Πολωνία, εγκλωβίζοντας και αρκετό λαϊκό κόσμο. Το Σάββατο, για άλλη μια φορά, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Βαρσοβία και άλλες 20 μεγάλες πόλεις για τη λεγόμενη «υπεράσπιση της Δημοκρατίας». Αφορμή οι κινήσεις του συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) του Γιάροσλαβ Καζίνσκι, το οποίο αναδείχτηκε στην εξουσία στις εκλογές της 15ης Οκτώβρη φέτος και διόρισε πέντε νέα μέλη επί του συνόλου των 15 στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το κόμμα αυτό επίσης με ευρωσκεπτικιστικές θέσεις, εκφράζοντας τμήμα του κεφαλαίου, που θέλει άλλη σχέση με την ΕΕ και αυτό δημιουργεί αντιθέσεις σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Ο Ματέους Κιγιόβσκι, ιδρυτής της λεγόμενης «Επιτροπής Προάσπισης της Δημοκρατίας» (KOD), δήλωσε με νόημα «απολαμβάνουμε τις ελευθερίες μας και θα πολεμήσουμε για να τις υπερασπιστούμε», καταγγέλλοντας «απόπειρα πολιτικοποίησης του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Το «κίνημα» αυτό, που στηρίζουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον Καζίνσκι, διοργανώνει διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις, ιδίως στο Λούμπλιν (ανατολικά), το Γκντανσκ (βόρεια) και το Πόζναν (δυτικά), με τη συμμετοχή μερικών χιλιάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ