Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Τις έντονες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών με επίκεντρο την κωμόπολη Γκίντσι της περιοχής Ορόμια, που βρίσκεται 89 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, προκαλούν τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκ, τα οποία προωθεί σε συνεργασία με την ντόπια αστική τάξη και ξένα κεφάλαια ως επί το πλείστον από την Κίνα, την Ινδία και τις πετρελαιο-μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, που αναζητούν εύφορη γη, μεταξύ άλλων, για την παραγωγή τροφίμων ή βιοκαυσίμων.

Οι διαδηλώσεις χιλιάδων νέων προκάλεσαν τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα από τα μέσα Νοέμβρη έως σήμερα τουλάχιστον 75 νεκρούς και δεκάδες συλληφθέντες. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναγνωρίζει το θάνατο μόνον πέντε πολιτών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της αποψίλωσης δάσους της περιοχής και της απαλλοτρίωσης περιοχών με στόχο «αναπτυξιακά» κυβερνητικά έργα και κατηγορεί τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων για «τρομοκρατία» και συνεργασία με «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις». Μάλιστα, προ ημερών εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ντεσαλέγκ προειδοποίησε τους διαδηλωτές με «αμείλικτη δράση» σε βάρος όλων όσοι «επιχειρήσουν την αποσταθεροποίηση στη χώρα»...

Η περιοχή Ορόμια, με πληθυσμό σχεδόν 27.000.000 κατοίκων, είναι η πιο πολυπληθής στην Αιθιοπία και έχει τη δική της γλώσσα, την Ορόμο (από την ομώνυμη φυλή), που διαφέρει από την επίσημη γλώσσα, την αμχαρική.

Οι λαϊκές αντιδράσεις στην Ορόμια απέναντι στα σχέδια συνεργασίας της κυβέρνησης με μονοπώλια από την Ασία (ανταγωνιστικά στις ΗΠΑ) δεν πέρασαν απαρατήρητες από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, η οποία δήθεν ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση Ντεσάλεγκ σε αυτοσυγκράτηση, να επιτρέψει «ειρηνικές διαδηλώσεις» και να ξεκινήσει διάλογο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ