Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2015 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές ζυμώσεις και ανταγωνισμός

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά ένα νέο προσωρινό συμβιβασμό

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη Συρία στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη...
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τη Συρία στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη...
Εντείνονται οι πολύπλοκες και πολυμερείς διεργασίες με φόντο τον κλιμακούμενο πόλεμο στη Συρία και τις προσπάθειες διαφόρων ιμπεριαλιστικών και αναδυόμενων δυνάμεων να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στο όνομα της «ειρήνης». Οι εξελίξεις δείχνουν πως τα πράγματα, τουλάχιστον σε επίπεδο διπλωματικών παζαριών, έχουν πάρει το δρόμο τους, έπειτα και από τις πρόσφατες αποφάσεις 2253 και 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τη Συρία, σε σχέση αφενός με την «ελαχιστοποίηση» των πόρων πλουτισμού των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), αφετέρου σε σχέση με τη συνέχιση μίας διπλωματικής διαδικασίας που θα εγγυάται (στα λόγια τουλάχιστον...) την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Συρίας με τη σημερινή μορφή.

Ειδικότερα, στο κείμενο της απόφασης 2254 του ΣΑ σημειώνονται (προφανώς υπό ρωσικές πιέσεις) πως «ο συριακός λαός θα καθορίσει το μέλλον της Συρίας» και το αίτημα του γγ του ΟΗΕ και του απεσταλμένου του Οργανισμού στη χώρα, Στάφαν ντε Μιστούρα, για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε «επείγουσα βάση». Εκφράζεται, επίσης, η υποστήριξη των 15 μελών στη θέσπιση «αξιόπιστης συριακής κυβέρνησης» μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και ορίζεται χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία σύνταξης «νέου Συντάγματος». Στο κείμενο αποφεύγεται κάθε αναφορά εναντίον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φρόντισαν να επαναλαμβάνουν με κάθε αφορμή την απαίτησή τους για «αποχώρηση» του Ασαντ από την εξουσία, στο όνομα της «ειρήνης»...

Κινεζική πρόσκληση

Αίσθηση, για παράδειγμα, προκάλεσε στις αρχές της βδομάδας η πρόταση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, να φιλοξενήσει στο Πεκίνο συναντήσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και «μετριοπαθείς» οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο τη διευκόλυνση της πολιτικής διαδικασίας. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόσκληση ήταν ο Σύρος ομόλογός του, Ουαλίντ Αλ Μοάλεμ, που επέλεξε να κάνει Χριστούγεννα στο Πεκίνο, όπου μετέβη χτες προκειμένου μέχρι τις 26 του μήνα να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Κινέζους διπλωμάτες. Ασχετα από την τύχη και την τελική έκβαση του ταξιδιού του Μοάλεμ στο Πεκίνο, είναι πασιφανής η προσπάθεια της Κίνας να εντείνει το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εκμεταλλευόμενη (όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ κ.ά.) την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα τεράστια ενεργειακά συμφέροντα (και ανάγκες...) που έχει ευρύτερα. Είναι δηλαδή έκδηλο πως η Κίνα, αντίθετα με ό,τι μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν, κάνει φανερά τις δικές της κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα με δεδομένη την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλίων για τις ενεργειακές οδούς και πηγές.

Το ίδιο διάστημα, ο διευθυντής του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μίκαελ Μόλερ, ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση διπλωματών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στην ελβετική πόλη, εντός του Γενάρη (πιθανώς προς το τέλος του μήνα). Αυτό, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ, που επικαλέστηκε το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», διέδιδαν πως μελετώνται διάφορες προτάσεις για μηχανισμούς τήρησης εκεχειρίας στη Συρία, όποτε τεθούν αυτές σε ισχύ. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως ο ΟΗΕ μελετά την αποστολή αξιωματούχων με πολιτική αμφίεση και τη συνεργασία τους με «αξιόπιστους πληρεξούσιους» επί του συριακού εδάφους, πιθανώς από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Συμφωνία ρωσο-ισραηλινής συνεργασίας

Με φόντο τη συνέχιση και ένταση των παζαριών σε διάφορα επίπεδα, οι ηγέτες Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συμφώνησαν στο συντονισμό των επιχειρήσεών τους στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία ανακοινώθηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, ενώ το Ισραήλ είχε προχωρήσει σε παράνομη αεροπορική επιδρομή στη Συρία, βομβαρδίζοντας με πυραύλους συγκρότημα πολυκατοικιών σε προάστιο της Δαμασκού και σκοτώνοντας, μεταξύ άλλων, τον Σαμίρ Καντάρ, «βετεράνο» της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», με την οποία συνεργάζονται η Ρωσία και το Ιράν στο πλευρό του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, έναντι των τζιχαντιστών αλλά που προβάλλει για το Ισραήλ σαν «κόκκινο πανί»...


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ