Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2015 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα

Η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ρωσίας που ξεκίνησε με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, αλλά εκφράζει αντικρουόμενα συμφέροντα σ' ένα ευρύτερο πεδίο, από τη Μέση Ανατολή έως τη Βόρεια Αφρική και μέχρι τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, συνεχίστηκε και αυτή τη βδομάδα. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η επίσκεψη του Κούρδου αστού πολιτικού από την Τουρκία Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στη Ρωσία και η συνάντηση με το Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Καταρχάς, δεν έμειναν αναπάντητες οι αιχμηρές παρατηρήσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρόσφατη συνέντευξή του, για τη στάση της τουρκικής ηγεσίας με την κατάρριψη του αεροσκάφους και το θάνατο του πιλότου. Ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την πράξη αυτή «εχθρική και εγκληματική» και είχε προκαλέσει την οργή της τουρκικής ηγεσίας όταν είχε ...ρητορικά ρωτήσει: «Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα και δεν ξέρουμε αν είναι σωστό ή λάθος, αν κάποιοι στην τουρκική ηγεσία αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικανούς σ' ένα συγκεκριμένο σημείο. Δεν ξέρω αν το χρειάζονταν και οι Αμερικανοί. Ισως, πάντως, υπήρξε κάποια συμφωνία σ' ένα ορισμένο επίπεδο, ότι θα "καταρρίψουμε ένα ρωσικό αεροπλάνο και κάντε τα στραβά μάτια σε αυτό" ή "ας μπούμε στο Ιράκ και ας καταλάβουμε ένα μέρος του"». Επίσης, όταν είχε πει ότι «η σημερινή τουρκική ηγεσία σέρνεται στην ισλαμοποίηση, κάτι που θα έκανε τον Ατατούρκ να στριφογυρίζει στον τάφο του» και είχε καταλήξει ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει το συριακό εναέριο χώρο, γιατί η Ρωσία τον καλύπτει με τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «S-400».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, απάντησε στον Πρόεδρο της Ρωσίας ότι «δε θα της επιτρέψουμε να υπαγορεύσει την πολιτική μας» και έκανε λόγο για «σοβιετική προπαγάνδα», ενώ ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οι βομβαρδισμοί της δεν έχουν στόχο τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά τη συριακή αντιπολίτευση και τους Τουρκομάνους που ζουν στις παραμεθόριες περιοχές.

Βεβαίως, τμήματα του κεφαλαίου της Τουρκίας που πλήττονται από την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών λόγω των κυρώσεων σε τομείς όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, οι Κατασκευές, η αγροτική οικονομία, θέλουν να επανέλθουν στο προηγούμενο επίπεδο και αυτό φαίνεται πως εκφράζει ανάμεσα σε άλλα και το ταξίδι την Τετάρτη στη Μόσχα του Σ. Ντεμιρτάς. Ο Κούρδος αυτός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στηρίζεται και από τμήμα της αστικής τάξης και το κόμμα του χειραγωγεί λαϊκά στρώματα στην Τουρκία, ανεξαρτήτως καταγωγής, «παίζοντας το χαρτί» της «εναλλακτικής» στον αυταρχισμό της ισλαμοποίησης του κυβερνώντος ΑΚΡ. Ετσι, στη συνάντηση με τον Σ. Λαβρόφ, άσκησε κριτική στην τουρκική ηγεσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους και επέμεινε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος διεξόδου από την παρούσα κατάσταση. Από τη συνάντηση έγιναν γνωστά σχετικά λίγα, όπως και η αναφορά στη σύγκρουση στη Συρία. Ωστόσο, και μόνο η κίνηση της επίσκεψης που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κυβερνητική παράταξη και άλλα αστικά κόμματα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του σοσιαλδημοκρατικού ρεπουμπλικανικού και του εθνικιστικού, αναδεικνύει ένα επιπλέον ζήτημα. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ρωσία κρατάει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα αστικά κόμματα στην Τουρκία που αντιπολιτεύονται τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές, ενώ «παίζει» και με το κουρδικό στοιχείο, που επίσης επιδιώκουν να οικειοποιηθούν και οι ανταγωνιστές αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Οι κουρδικοί πληθυσμοί και αστικές ηγεσίες τους στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και τα σχέδια για κουρδικό κράτος αξιοποιούνται για να διευκολύνουν τη δράση μονοπωλιακών ομίλων που θέλουν να ελέγχουν τον πλούτο της περιοχής. Στο ίδιο, εξάλλου, πλαίσιο αξιοποιείται και το «πολυεργαλείο» που λέγεται τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».


Δ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατόμβη νεκρών από επιδρομή drone σε στρατιωτική ακαδημία (2023-10-06 00:00:00.0)
Προτάσσονται οι μπίζνες των μονοπωλίων (2016-08-13 00:00:00.0)
Διευρύνεται η σύγκρουση στην Ανατολία (2016-01-10 00:00:00.0)
Το HDP θέτει ζήτημα αυτονόμησης των ανατολικών περιοχών (2015-12-29 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε πολλά πεδία (2015-12-20 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» των βαθιών αντιθέσεων (2015-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ