Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΑΜΑΝΤΙ
Οι ΗΠΑ σπεύδουν για την «ανοικοδόμηση»

Από την επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού στο Ραμάντι
Από την επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κεντρικό ρόλο σε πρόγραμμα για την άμεση ανοικοδόμηση και σταθεροποίηση του Ραμάντι, λίγα 24ωρα μετά την ανακατάληψη της δυτικής ιρακινής πόλης από τον ιρακινό στρατό και την απώθηση ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), έσπευσαν να αναλάβουν οι ΗΠΑ, αναγγέλλοντας τη χορήγηση 50.000.000 δολαρίων γι' αυτό το σκοπό στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP).

Επικεφαλής της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τις πολύμηνες συγκρούσεις πόλης (που προβάλλει ιδιαίτερα ελκυστική για τα ντόπια και ξένα κατασκευαστικά μονοπώλια) τέθηκαν η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, και ο Σοχάιμπ αλ Ράουι, διοικητής της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ (της οποίας πρωτεύουσα είναι το Ραμάντι). Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σημείωσε ότι η ανακατάληψη του Ραμάντι δεν αρκεί, τονίζοντας ότι είναι «παράλληλα θέμα ζωτικής σημασίας να ανοικοδομήσουμε και να σταθεροποιήσουμε αυτές τις περιοχές που απελευθερώθηκαν».

Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, υπογράμμισε ότι οι ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστούν, επισημαίνοντας ότι «ακόμη και μετά την επιτυχία απελευθέρωσης του Ραμάντι η μάχη ενάντια στο ΙΚ απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της».

Ανακαταλήψεις από το συριακό στρατό

Ο συριακός στρατός με συνδρομή της αεροπορίας ανακατέλαβε πολλούς τομείς που είχαν υπό τον έλεγχό τους αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Συρίας με πιο σημαντική τη στρατιωτική βάση «Ταξιαρχία 82». Επιπλέον, σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν ανάμεσα σε Σύρους στρατιώτες και αντικαθεστωτικούς στην κοινότητα Σέιχ Μισκίν, στην επαρχία Ντεράα. Οι συριακές δυνάμεις κατέγραψαν ακόμη μια νίκη στην επαρχία Χομς, όπου σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «SANA», κατέλαβαν τους τομείς Μαχίν, Χάντατ και Χαουάριν που ελέγχονταν από το «ΙΚ».

Αίσθηση προκάλεσε και το «θρησκευτικό διάταγμα» (φάτουα) του «ΙΚ» που αποκάλυψε ο αμερικανικός στρατός (κομάντος) από επιδρομή, όπως ισχυρίζεται, τον περασμένο Μάη. Σε αυτό «ρυθμίζεται» πότε οι «ιδιοκτήτες» γυναικών - σκλάβων μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές μαζί τους, για να αποφευχθούν τάχα τα πιο ακραία κρούσματα βίας «στη μεταχείριση αιχμαλωτισμένων θηλυκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ