Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Αμφισβητώντας τη σύλληψη και κράτησή του

Associated Press

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Τη σύλληψη και την κράτησή του αναμένεται να αμφισβητήσει νομικά ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μία ενέργεια που αναμένεται να λάβει χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως τουλάχιστον δήλωσαν χτες νομικοί σύμβουλοι και όχι συνήγοροί του πρώην Γιουγκοσλάβου Προέδρου, καθώς ο ίδιος έχει αρνηθεί την παρουσία συνηγόρων καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι νομικοί που ανήκουν στη Διεθνή Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς, τόνισαν ότι ο πρώην Πρόεδρος θα αμφισβητήσει πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέσα στις επόμενες τέσσερις βδομάδες, ενώπιον ολλανδικού δικαστηρίου, τη νομιμότητα της σύλληψής του στο Βελιγράδι και της κράτησής του στις φυλακές του Σεβενίγκεν. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στις δηλώσεις του Καναδού δικηγόρου Κρίστοφερ Μπλακ, ο Μιλόσεβιτς του έδωσε ανάλογες οδηγίες και η Επιτροπή είναι σε συνεννόηση με Ολλανδούς δικηγόρους. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες αποφυλάκισης του πρώην Προέδρου δεν είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξάλλου, τον Μιλόσεβιτς ενδέχεται να επισκεφθεί στη φυλακή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ράμσεϊ Κλαρκ, στο πλαίσιο μιας διεθνούς εκστρατείας για την αθώωση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τον ΟΗΕ. Μέλος της διεθνούς επιτροπής υποστήριξης του Μιλόσεβιτς, ο Κλαρκ πήρε την άδεια να επισκεφθεί τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας στο κέντρο κράτησης του ΟΗΕ στη Χάγη, στη φυλακή Σεβενίγκεν, ως μέλος οργάνωσης και όχι με την ιδιότητά του ως δικηγόρου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από πηγές του Δικαστηρίου. «Είπαμε ότι μπορεί να κάνει την επίσκεψη. Απλώς δεν ξέρουμε πότε προτίθεται να την πραγματοποιήσει», δήλωσε χτες προς το «Ρόιτερ» ο Τζιμ Λαντέιλ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συστάθηκε στις 24 του Μάρτη, ακριβώς στην επέτειο των δύο ετών από τον πόλεμο που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στη Διεθνή Επιτροπή συμμετέχουν περίπου 200 άνθρωποι, νομικοί, διανοούμενοι και συγγραφείς, από όλες σχεδόν τις γωνιές του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ