Παρασκευή 1 Γενάρη 2016 - Κυριακή 3 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Εκλαϊκευτικό άρθρο του Αϊνστάιν στο περιοδικό «Πρωτοπόροι»

Η αρχή του άρθρου του Α. Αϊνστάιν με τίτλο «Η Ειδική και Γενική Θεωρία της Σχετικότητας εκλαϊκευμένη», όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πρωτοπόροι» (υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ)
Η αρχή του άρθρου του Α. Αϊνστάιν με τίτλο «Η Ειδική και Γενική Θεωρία της Σχετικότητας εκλαϊκευμένη», όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πρωτοπόροι» (υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ)
Αφήνοντας πίσω το 2015, εκατονταετηρίδα από τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και 60 χρόνια από το θάνατο του Αλμπερτ Αϊνστάιν, η σελίδα αποτίει φόρο τιμής στο μεγάλο επιστήμονα, παρουσιάζοντας την αρχή ενός εκλαϊκευτικού άρθρου του ίδιου του Αϊνστάιν, όπως δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «Πρωτοπόροι», που εκδιδόταν το μεσοπόλεμο στην Αθήνα.

Το πρώτο μέρος του άρθρου τυπώθηκε το Μάρτη του 1931, στο φύλλο 2, της δεύτερης περιόδου του περιοδικού, ενός προοδευτικού λογοτεχνικού εντύπου «Ζωντανής Τέχνης - Κριτικής - Μελέτης» (όπως αυτοχαρακτηριζόταν), αποτέλεσμα «ομαδικής προσπάθειας», με επικεφαλής τον Πέτρο Πικρό και την Γαλάτεια Καζαντζάκη.

Το άρθρο αποτελεί δείγμα του ενδιαφέροντος του ίδιου του Αϊνστάιν, ώστε η αδιαμφισβήτητα δυσνόητη (ιδίως για την εποχή εκείνη) θεωρία του, να γίνει κτήμα όσο είναι δυνατό περισσότερων ανθρώπων, χωρίς κανέναν ελιτισμό και υποτίμηση των μη ειδικών. Ταυτόχρονα, αποτελεί απόδειξη και της προσπάθειας που έκανε από τα πρώτα της βήματα η σχετιζόμενη με το ΚΚΕ μαρξιστική διανόηση στην Ελλάδα, για να διαλύσει τα σκοτάδια της άγνοιας και της οπισθοδρόμησης με το φως της επιστημονικής κοσμοθεωρίας, με τη νέα γνώση, με τη γνωριμία και διάδοση πρωτοποριακών θεωριών, προερχόμενων ακόμη και από τομείς, που ξέφευγαν του κυρίως αντικειμένου της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ