Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Διπλωματικοί» εκβιασμοί και έμμεσες απειλές από ΝΑΤΟ

Λεοτάρ - Πέρντιου. Οι απεσταλμένοι της Δύσης συνεχίζουν τις πιέσεις

Associated Press

Λεοτάρ - Πέρντιου. Οι απεσταλμένοι της Δύσης συνεχίζουν τις πιέσεις
ΣΚΟΠΙΑ & ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Συνεχίζονταν χτες το απόγευμα, για μια ακόμη ημέρα, οι πυρετώδεις συζητήσεις των τεσσάρων κομμάτων της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την επίβλεψη του προέδρου της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι και την «αρωγή» των απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ, Τζέιμς Πέρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ, καθώς και του Ολλανδού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ Μαξ βαν ντερ Στουλ. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, MIA, ο Γάλλος απεσταλμένος Λεοτάρ εκτίμησε πριν μπει στη συνάντηση ότι «πιθανότατα θα υπάρξουν καλές ειδήσεις τις επόμενες ημέρες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» μεταξύ της σλαβομακεδονικής και της αλβανικής πλευράς δεν απέχει πολύ. Από την πλευρά του ο Πέρντιου δήλωσε ότι χτες επρόκειτο να παρουσιαστούν τα «τελευταία δύο κεφάλαια» στην προταθείσα συμφωνία συνταγματικών, θεσμικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που -υποτίθεται...- θα οδηγήσουν στην παγίωση της εκεχειρίας και την είσοδο δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας για τον «αφοπλισμό» του UCK.

Η εκτίμηση του ΜΙΑ είναι ότι η συζήτηση παραμένει «στο πλαίσιο» των αρχικών προτάσεων Λεοτάρ - Πέρντιου, ωστόσο οι πληροφορίες και οι δηλώσεις των Αλβανών πολιτικών και των Δυτικών απεσταλμένων των τελευταίων ημερών δε συμφωνούν με αυτήν την εικόνα. Το πρώτιστο μέλημα της αλβανικής πλευράς είναι να εγκαθιδρυθεί θέση αντιπροέδρου και να παραχωρηθεί στη μειονότητα δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) για οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης επηρρεάζει τα «συμφέροντα» των Αλβανών στην ΠΓΔΜ. Από πουθενά δεν προέκυπτε χτες ότι είχε επέλθει συμφωνία όσον αφορά τα δύο αυτά ζητήματα, που είναι τα κορυφαία μιας σειράς ακανθωδών προβλημάτων στη «διαπραγμάτευση» υπό την πίεση των Δυτικών. Αντίθετα, υπήρχε η πληροφορία ότι ίσως η διαπραγμάτευση αυτή σταματήσει για μερικές ημέρες, ώστε τα τέσσερα κόμματα να «επεξεργαστούν» το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι Αλβανοί πολιτικοί ηγέτες, Αρμπέν Τζαφέρι και Ιμέρ Ιμέρι, θέλουν να αναβάλουν την όλη διαδικασία ως την 17η Νοέμβρη, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένες οι «εκλογές» στο, υπό ΝΑΤΟική κατοχή, Κοσσυφοπέδιο...

Εάν όντως οι πιθανότητες επίτευξης πολιτικής συμφωνίας αποδειχθούν φρούδες και η διαδικασία παραταθεί, το ΜΙΑ εκτιμά ότι θα ξαναρχίσουν γενικευμένες συγκρούσεις μεταξύ του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού από τη μια και από την άλλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

Στην Ουάσιγκτον, όπου η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό της Κόλιν Πάουελ, δεν ανακοινώθηκε τίποτε το ουσιαστικό πέρα από τις γνωστές αμερικανικές «δεσμεύσεις» περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ και της θέσης περί μη - αλλαγής συνόρων. Μια «πολιτική συμφωνία», είπε ο Πάουελ, είναι ο «μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση». Μένει πάντως να φανεί κατά πόσον η αμερικανική διπλωματία λέει αυτά που σκέφτεται ή εννοεί άλλα. Αξιοσημείωτη, από αυτήν την πλευρά, ήταν η χθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, από τα Τίρανα, όπου τόνισε την ανάγκη «ευελιξίας και συμβιβαστικής διάθεσης» στην τρέχουσα διαπραγμάτευση στην ΠΓΔΜ, διότι «έτσι μπορεί να επέλθει μακροπρόθεσμη σταθερότητα». Για ποια «σταθερότητα» μιλάει ο Βρετανός γραμματέας της «Συμμαχίας» και το πόσο «μακροπρόθεσμη» θα αποδειχθεί αυτή, πολλοί διατηρούν βεβαίως τις αμφιβολίες τους...

Αρκετά αστεία για τους γνωρίζοντες εξάλλου ήταν η δήλωση του Ρόμπερτσον περί της ανάγκης να σταματήσουν αυτοί που «εξάγουν τη βία στη Μακεδονία» (σ.σ. μπα; δηλαδή οι άνδρες του UCK που περνούν από το υπό ΝΑΤΟϊκή φύλαξη Κοσσυφοπέδιο, για καλοκαιρινές διακοπές πάνε στην ΠΓΔΜ;).

Την προσπάθεια εμφάνισης ενός ΝΑΤΟ - «μεσσία» της ΠΓΔΜ προσπάθησαν χτες να προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλοντας το γεγονός της διάσωσης ενός Σλαβομακεδόνα λοχία που τραυματίστηκε σοβαρά σε ανταλλαγή πυροβολισμών με άνδρες του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού». Ο υπαξιωματικός ζήτησε βοήθεια από τους άνδρες της KFOR και μεταφέρθηκε σε παρατηρητήριο του ΝΑΤΟ, και κατόπιν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στα Σκόπια, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «MakFax».

Πολεμικές προετοιμασίες

Ενώ χτες δυτικά πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο για «ανεπίσημες εκτιμήσεις» του ΝΑΤΟ που αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές στην ΠΓΔΜ έχουν «προετοιμαστεί για ένα νέο γύρο συγκρούσεων», το υπουργείο Αμυνας της χώρας διέψευδε πληροφορίες εφημερίδων των Σκοπίων περί προώθησης 2.000 ανδρών του UCK στο Ορος Σαρ, με απώτερο σκοπό την κατάληψη του Τέτοβο Κάλε. Πληροφορίες περί «εξαναγκασμού των κατοίκων χωριών του Τετόβου και της περιοχής του Γκόστιβαρ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους» και δολοφονίας ενός από αυτούς επειδή αρνήθηκε να φύγει, δεν ήταν, επίσης, δυνατό να εξακριβωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Πάντως το υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο περί «απόπειρας εθνικής εκκαθάρισης» την οποία «καταδίκασε».

Αν αυτές οι πληροφορίες ισχύουν, δεν αποκλείεται να προετοιμάζεται ήδη η de facto «καντονοποίηση» της ΠΓΔΜ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ