Τρίτη 12 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Σκληρούς συμβιβασμούς» ζητά ο ΟΗΕ

Στο επίκεντρο των παζαριών βρίσκεται το σύστημα των «εγγυήσεων»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μια «πραγματικά μοναδική ευκαιρία» για την επίτευξη «λύσης» στο Κυπριακό εντοπίζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, όπως αναφέρει στην έκθεση που κατατέθηκε για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της «ειρηνευτικής δύναμης» που διατηρεί ο Οργανισμός στο νησί). Επιμένει ότι η «διευθέτηση» του Κυπριακού είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ», αφού «οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση και εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια» και υποστηρίζει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους «σκληρούς συμβιβασμούς» που είναι απαραίτητοι.

Μιλώντας πιο καθαρά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, εξήγησε πως «η οικονομική ανάπτυξη μιας ενωμένης Κύπρου θα είναι πολύ υψηλότερη από αυτή της κάθε πλευράς χωριστά. Είναι ευκολότερος ο χειρισμός του θέματος των υδρογονανθράκων εάν έχει υπάρξει λύση», αλλά και ότι «μια ενωμένη Κύπρος θα είναι ελκυστικό μέρος για να επενδύσει κανείς», συνεχίζοντας να υπερασπίζεται την ανάγκη για πυκνές συναντήσεις στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκινά σε λίγες μέρες στο Νταβός και όπου φέτος έχει προσκληθεί και ο ηγέτης του ψευδοκράτους.

Ενδεικτική των διεργασιών είναι η απάντηση που έδωσε ο Αϊντε σε ερώτημα για το «καθεστώς των εγγυήσεων», απαντώντας: «Στοχεύουμε σε μια λύση στον τομέα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπου και οι δύο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς, χωρίς να αναζητούν την ασφάλειά τους σε βάρος της άλλης πλευράς. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή σχέση πρέπει να αλλάξει. Η πραγματικότητα είναι πως το κλειδί σε αυτό το θέμα ίσως να μη βρίσκεται στο κεφάλαιο της ασφάλειας, αλλά στη συνολική λύση, διότι σε όλα τα θέματα, από τη διακυβέρνηση μέχρι τις περιουσίες, θα εκπέμπει κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά τη συνέχεια και τις αλλαγές που απαιτούνται. Οσο περισσότερη αίσθηση ασφάλειας επιτευχθεί στο μη στρατιωτικό επίπεδο, τόσο πιο εύκολο θα είναι να δουλέψουμε στο θέμα της ασφάλειας στην καθαρά στρατιωτική του διάσταση. Ισως να έχω κάποιες ιδέες στο θέμα αυτό, αλλά είμαι προσεκτικός στο να μην πω κάτι. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με συγκεκριμένο σκηνικό ασφαλείας. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν καλωσορίσει αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός τους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων (ΕΚ), Βασίλης Λεβέντης, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον Κύπριο πρέσβη, Κυριάκο Κενεβέζο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚ, ο Β. Λεβέντης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να επανατεθεί σε ισχύ το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος - Κύπρου, προς διασφάλιση της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ