Τρίτη 12 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Αισιοδοξία Κάμερον για επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αισιόδοξος για την πορεία επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ, ακόμη και έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Φλεβάρη, «παρά τις δυσκολίες», εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής σε συνέντευξή του στο BBC1 ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας πως ο ίδιος είναι υπέρ της παραμονής της χώρας του σε μία «αναμορφωμένη ΕΕ».

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Φλεβάρη, ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί το σχετικό δημοψήφισμα «τον Ιούνιο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο». Τόνισε, πάντως, ότι στόχος του δεν είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά η επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της χώρας του εντός ΕΕ. Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί τυχόν απόφαση της πλειονότητας των Βρετανών ψηφοφόρων να ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (λεγόμενο «Brexit») και ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ίδιος δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο.

«Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Βρετανίας και όχι να την αποδυναμώσει. Πρέπει να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ δεν είναι μία κλειστή νομισματική ένωση αλλά αρκετά ευέλικτη για χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα, όπως η Βρετανία», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ως βασικά θέματα επαναδιαπραγμάτευσης «το ζήτημα της ελεύθερης κίνησης» εργαζομένων μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ και τις «πιέσεις που ασκεί η ΕΕ στη Βρετανία σε σχέση με το μεταναστευτικό», αναφέροντας ως λύση την τροποποίηση των κανονισμών για τα επιδόματα Κοινωνικής Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ