Τρίτη 12 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Ο καθένας με τον τρόπο του σιγοντάρει τις ανατροπές

Επιτάχυνση των ανατροπών, που θα συμπληρώσουν αυτές που τώρα προωθεί η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης ενός ασφαλιστικού συστήματος των «τριών πυλώνων», ζητάει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, με άρθρο του σε ιστοσελίδα. Συγκεκριμένα, προτείνει, ανάμεσα σε άλλα, τη «δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων ως τρίτου πυλώνα που μπορεί να συμπληρώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης» και καταγγέλλει την κυβέρνηση, επειδή «το σχέδιό της δεν ανοίγει καν αυτή τη συζήτηση».

Στην πραγματικότητα, ο Ευ. Βενιζέλος ζητάει ταχύτερα βήματα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος, για την οποία άλλωστε έχουν προσφέρει τα μέγιστα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (και συγκυβερνήσεις) του ΠΑΣΟΚ. Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ζητάει «αξιοποίηση της σύνδεσης φορολογικής και ασφαλιστικής μεταχείρισης των επιχειρήσεων έντασης εργασίας και έντασης κεφαλαίου με φορολογικά κίνητρα για την πρώτη κατηγορία», που σημαίνει φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν περισσότερες εισφορές.

Το νόμο που έφτιαξε το 2010 το ΠΑΣΟΚ και τον οποίο αντιγράφει τώρα προς το χειρότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Για να δικαιολογήσει το σπάσιμο της σύνταξης στα δύο, το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον 3863/2010 και διατηρείται στο σχέδιο της κυβέρνησης, σημειώνει ότι «θα πρέπει κάθε πολίτης σε μια χώρα να έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όταν είναι 65 και πάνω (...) Το κράτος εδώ έρχεται μέσα από τη φορολογία να καλύψει ένα ελάχιστο ποσό».

Αμέσως μετά, επιβεβαιώνει ότι τόσο στο νόμο του ΠΑΣΟΚ, όσο και στο σχέδιο της κυβέρνησης, το κράτος εξαντλεί τις εγγυήσεις του μόνο στο «προνοιακό» κομμάτι της σύνταξης και όχι στο αναλογικό. Συγκεκριμένα, ο Γ. Κουτρουμάνης λέει ότι «αν το κράτος πληρώνει τη βασική σύνταξη (...) στην περίπτωση αυτή ναι, νομίζω ότι είναι αρκετό για να καλύψει την υποχρέωση του κράτους».

Αρθρο για το Ασφαλιστικό έγραψε σε κυριακάτικη εφημερίδα και ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γ. Βρούτσης. Εν ολίγοις, υπερασπίζεται στο σύνολό της την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, και προκλητικά καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ό,τι χτίζεται με πολύ κόπο, γκρεμίζεται σε λίγα λεπτά»!

Τέλος, δεν διαφεύγει της προσοχής η στάση που κρατάει το Ποτάμι, ενθαρρύνοντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να προχωρήσει στα αντιασφαλιστικά της σχέδια. «Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης φέρνει μερικές αναγκαίες και πολύ καλοδεχούμενες αλλαγές», σημείωσε σε συνέντευξή της η υπεύθυνη του τομέα Εργασίας στο Ποτάμι Αντιγόνη Λυμπεράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ