Τρίτη 12 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Στο στόχαστρο και κλινική από τις δυνάμεις επέμβασης

ΣΑΝΑΑ.--

Για μία ακόμη φορά βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας χτύπησαν, χτες, κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη βόρεια Υεμένη προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και ερωτήματα για τους στόχους που έχει θέσει η ιμπεριαλιστική επίθεση, την οποία έχει ξεκινήσει η σαουδαραβική μοναρχία με τους συμμάχους της από τα τέλη του περασμένου Μάρτη στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών πρακτορείων, στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών βρέθηκε κλινική της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στη βόρεια επαρχία Σαάντα, η οποία και καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της. Ηταν η τρίτη επίθεση σε εγκαταστάσεις των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» μέσα στους εννιά μήνες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και προκάλεσε την έντονη (πλην υποκριτική...) αντίδραση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που την καταδίκασε καλώντας «όλες τις εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Υπολογίζεται ότι από το Μάρτη έως σήμερα οι εναέριες και χερσαίες επιχειρήσεις των ξένων δυνάμεων επέμβασης έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων και σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε εκατομμύρια άλλους. Δεν είναι πάντως λίγες οι φορές που οι δυνάμεις επέμβασης έχουν βάλει στο στόχαστρο κλινικές, καθώς κατά το παρελθόν έχουν βομβαρδίσει αρκετά από τα λιγοστά νοσοκομεία της χώρας, σχολεία, εργοστάσια, τεμένη, ακόμη και κτίρια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς...

Με αντίποινα απειλεί η «Αλ Κάιντα»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Αλ Κάιντα» στην Υεμένη απείλησε χτες τη Σ. Αραβία και τις ΗΠΑ με «αντίποινα» για την εκτέλεση «πολλών μελών» της οργάνωσης στις 2 Γενάρη στη Σ. Αραβία ανάμεσα στους 47, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Σαουδάραβας σιίτης αντικυβερνητικός ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ. Η εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ έχει, ως γνωστόν, προκαλέσει δραματική επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, κάνοντας χτες τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώσει πρόθυμος και έτοιμος να καταβάλει «κάθε προσπάθεια» για να παύσουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών στη διάρκεια ετήσιας συνάντησης Τούρκων διπλωματών.

Θέση κατά του Ιράν πήρε την Κυριακή, στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, και ο γγ της οργάνωσης, Ναμπίλ αλ Αράμπι, καθώς κατηγόρησε τους Ιρανούς αξιωματούχους πως προβαίνουν σε «προκλητικές ενέργειες» έναντι της Σαουδικής Αραβίας. Ο Αράμπι κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών να υιοθετήσουν «σθεναρή και σαφή θέση καλώντας το Ιράν να σταματήσει όλες τις μορφές ανάμειξης στις υποθέσεις αραβικών χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ