Τρίτη 12 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Η Τουρκία δε θα σκοντάψει»

Υπερασπίστηκε την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νοτιοανατολικά

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Βιώνουμε μια περίοδο κατά την οποία ήμασταν περισσότερο από ποτέ προσεκτικοί για την ενότητα και την ακεραιότητα της Τουρκίας. Περιμένουν ότι η Τουρκία θα σκοντάψει. Θεού θέλοντος θα το ματαιώσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, διαψεύδοντας φήμες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανατολικά θα τερματιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. «Κανείς δεν πρέπει να καταφεύγει στη "μηχανοποίηση του χρόνου" καθορίζοντας χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες», υποστήριξε, συνεχίζοντας: «Εμείς προσδιορίζουμε την προθεσμία όχι με βάση το χρόνο, αλλά με βάση τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε (...) Κανείς δεν θα έπρεπε να πιστέψει ότι αυτή η επιχείρηση για τη γαλήνη και τη δημοκρατία θα χρειαστεί να σταματήσει».

Στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις των νοτιοανατολικών επαρχιών, οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το ΡΚΚ έχουν μετατρέψει πολλές γειτονιές σε εμπόλεμες ζώνες, μια κατάσταση που η Αγκυρα προβάλλει ως υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας. Η κατάρρευση της εκεχειρίας με το ΡΚΚ, τον περασμένο Ιούλη, προστέθηκε και αυτή σε μια σειρά από εξελίξεις που επιβεβαιώνουν το βάθεμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και διεργασιών, με άξονα και το κουρδικό ζήτημα. Σκληρές μάχες συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο σε Βαν, Σιλώπη, Ντιγιαρμπακίρ, Τσίζρε κ.α., ενώ τα κουρδικά ΜΜΕ συνεχίζουν καθημερινά να μεταδίδουν ειδήσεις και εικόνες για αμάχους που δολοφονούνται εν ψυχρώ από στρατιώτες και σπίτια που γκρεμίζονται από τεθωρακισμένα. ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι μόνο το τελευταίο 5ήμερο έχασαν τη ζωή τους 162 άμαχοι.

Στο μεταξύ, διεργασίες συνεχίζονται και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο της χώρας, καθώς τόσο τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Νοέμβρη όσο και οι επαφές που ξεκίνησε η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος δίνουν τη δική τους ώθηση στις εξελίξεις σε διάφορα κόμματα. Χτες, ο σημερινός πρόεδρος του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επέλεξε να απαντήσει σε όσους συνεχίζουν να ζητούν έκτακτο συνέδριο για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα και εξηγώντας ότι το συνέδριο θα γίνει το Μάρτη, όπως έχει προγραμματιστεί: «Δεν έχει σημασία πόσες υπογραφές θα συγκεντρωθούν. Το αίτημα δεν θα γίνει δεκτό... Σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε στα δικαστήρια και όχι σε εμάς».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε επικείμενη συνάντηση Σίσι - Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Ταντζού Μπιλγκίτς, είπε ότι, εκτελώντας χρέη προέδρου του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία, η Τουρκία θα προσκαλέσει και τον ηγέτη της Αιγύπτου στη 13η Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Απρίλη στην Κωνσταντινούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ