Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας

Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές καταγγέλλουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια Σεούλ - Ουάσιγκτον
Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές καταγγέλλουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια Σεούλ - Ουάσιγκτον
ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ηνωμένες Πολιτείες και Νότια Κορέα έχουν διαρκείς και στενές συζητήσεις σχετικά με τη συμπληρωματική ανάπτυξη (στην Κορεατική Χερσόνησο) στρατιωτικών δυνάμεων στρατηγικής σημασίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, Κιμ Μιν Σέοκ, στο φόντο της νέας ιμπεριαλιστικής «κινητικότητας» που ακολούθησε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας για δοκιμή βόμβας υδρογόνου με στόχο την υπεράσπιση της ακεραιότητάς της.

Ηδη, πριν μερικές μέρες, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου «B-52» πραγματοποίησε πτήση σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Ν. Κορέα, ενώ και οι ετήσιες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας που θα ξεκινήσουν στις αρχές Μάρτη ετοιμάζονται με νέα «ορμή». Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ήδη μεταδίδουν ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται να στείλει στην περιοχή βομβαρδιστικά τύπου «B-2», πυρηνικά υποβρύχια αλλά και μαχητικά «F-22».

Χτες, το Ρόιτερς επικαλέστηκε (ανώνυμες) δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται «όλο το εύρος» του οπλισμού που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν στην περιοχή, σπεύδοντας την ίδια στιγμή να σχολιάσουν ότι κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γοργή κούρσα εξοπλισμών, μια πολύ επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή». Μάλιστα, χαρακτήρισαν «διακριτή πιθανότητα» την απόφαση της Πιονγιάνγκ για να ενισχύσει ακόμα πιο επιθετικά το πυρηνικό της πρόγραμμα, αναδεικνύοντας πόσο ...περίτεχνα αξιοποιούν οι ιμπεριαλιστές τις εξελίξεις, για να προωθήσουν τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις που συνδέονται με τη συνολικότερη όξυνση των ανταγωνισμών διεθνώς.

Στο μεταξύ, οι εντάσεις δεν εξαντλούνται μόνο στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς η Ιαπωνία έσπευσε να θυμίσει στην Κίνα ότι δε θα δεχτεί την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της σε περιοχές της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας που διεκδικεί και το Πεκίνο (όπως τα νησιά Σενκάκου - Ντιαογιού) και «αν ένα ξένο σκάφος διασχίζει τα θαλάσσια ύδατά μας με σκοπό άλλο από ένα "αθώο πέρασμα"», θα κινητοποιούνται και οι αρμόδιες δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού. Απαντώντας, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, επανέλαβε ότι η χώρα της είναι δεσμευμένη στην προστασία των εδαφών της.

Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθεί στην κινεζική ακτοφυλακή ένα νέο τεράστιο σκάφος, κινεζικής κατασκευής, που θα διαθέτει χώρο προσγείωσης ελικοπτέρων και θα είναι εξοπλισμένο με αντιαεροπορικά όπλα αλλά και ένα κανόνι 76 χιλιοστών. Το σκάφος θεωρείται ότι θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ