Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενίσχυση της Frontex ζητά η κυβέρνηση

MotionTeam

Περισσότερη Frontex για τη χώρα μας ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Σε συνέντευξη που έδωσε στις γερμανικές εφημερίδες «Frankfurter Rundschau» και «Handelsblatt», επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα και την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex σε έμψυχο υλικό, σκάφη και μηχανήματα δακτυλοσκόπησης, ανέφερε πως υπάρχει η εντύπωση ότι η Ελλάδα δε θέλει τη Frontex. «Αυτό είναι λάθος και χρησιμοποιείται στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού, όπου ο ένας ρίχνει στον άλλο την ευθύνη. Η Ελλάδα θέλει περισσότερη Frontex απ' όση μας δίνει η Ευρώπη. Ζητήσαμε 1.800 προσωπικό και μας ήρθαν 800. Χρειαζόμαστε 100 περιπολικά σκάφη. Ζητήσαμε 100 μηχανήματα δακτυλοσκόπησης και λάβαμε 45, εκ των οποίων 15 από τη Γερμανία», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίκληση του Γ. Μουζάλα για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και η ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού της Frontex εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η Frontex, από τους εμβληματικούς μηχανισμούς καταστολής της ΕΕ, ενισχύεται με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης (RABIT), για να αντιμετωπίζει βασανισμένους πρόσφυγες και μετανάστες ως εισβολείς. Η πρόσκληση δε στη Frontex για τη φύλαξη των ελληνικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων έχει σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συνδέεται με τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική, για τη γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή. Αλλωστε, η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης μετατρέπει τη χώρα μας σε τόπο εγκλωβισμού απελπισμένων και αστυνόμευσης από τους μηχανισμούς της ΕΕ.

Ερωτηθείς για τις πιέσεις εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ο Γ. Μουζάλας απάντησε πως «διάφοροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με αποβολή από τη Σένγκεν, κυρίως με εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. Η θέση της ΕΕ είναι η ενίσχυση της συνοχής της Ζώνης Σένγκεν και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Αυτή είναι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε σχέση με τα κέντρα διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (hot spots), ο Γ. Μουζάλας ανέφερε πως «στη Λέσβο λειτουργεί, ενώ σε Χίο, Σάμο, Λέρο θα είναι σε πλήρη λειτουργία τέλος Ιανουαρίου. Δεχόμαστε κριτική ότι βρισκόμαστε πίσω και είναι ορθή κριτική. Η καθυστέρηση οφείλεται στη δυσκολία της διαχείρισης του μεγέθους των ροών και ιδιαίτερα στην παροχή στέγης. Εχουμε κλειστό σύστημα ταυτοποίησης στα hot spots και προτείναμε να διασυνδεθεί με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, για εντοπισμό ενδεχόμενων υπόπτων ή καταζητούμενων για τρομοκρατία, πράγμα το οποίο υλοποιείται άμεσα». Με άλλα λόγια, με πρόσχημα τη λεγόμενη τρομοκρατία, κυβέρνηση και ΕΕ επεκτείνουν το φακέλωμα σε βάρος των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Εξάλλου, προϋποθέσεις... ανάπτυξης διέκρινε χτες ο δήμαρχος της Αθήνας, Γ. Καμίνης. Μετά από σύσκεψη της ΚΕΔΕ με τον Γ. Μουζάλα, δήλωσε πως «υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία, μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα, αλλά να δημιουργήσουμε και προϋποθέσεις ανάπτυξης σε τοπικές κοινωνίες, που θα δεχτούν τμήμα αυτής της ευθύνης. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία». Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στην οποία θα συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αντίστοιχα στελέχη και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Μουζάλας, 150 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ άλλοι 500 είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ. Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 850 οικειοθελείς επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Επίσης, 123 πρόσφυγες μετέφερε με φορτηγό αυτοκίνητο 31χρονος ο οποίος συνελήφθη στο Σουφλί. Οπως διαπιστώθηκε κατά την προανάκριση, οι 102 είναι Σύροι και οι 21 υπήκοοι Ιράκ. Ο διακινητής οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ