Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΙΑΑF
Η διαφθορά, ένα σκάνδαλο και το «προϊόν»

Με τις ευθύνες να ρίχνονται στα πρόσωπα και θεωρώντας τη μακροχρόνια παραμονή στη διοίκηση ενός οργανισμού ως αιτία για τη διαφθορά παρουσιάστηκε από τη WADA το β' μέρος του πορίσματος για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία, αλλά και γενικότερα για τη διαφθορά στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου (ΙAAF).

Ο πρόεδρος της WADA, Nτικ Πάουντ, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα αρκέστηκε στη στοχοποίηση προσώπων και καταστάσεων, αποφεύγοντας φυσικά να αναφερθεί στο ίδιο το σύστημα διαχείρισης και το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, που γεννάει και αναπτύσσει τέτοιου είδους φαινόμενα, ως αποτέλεσμα του κυνηγιού για το κέρδος. Κάτι που φυσικά αποτελεί άλλη μια εμφανή προσπάθεια να θιγούν απλώς τα κακώς κείμενα, τα οποία ενδέχεται να απαξιώσουν το ...προϊόν και φυσικά όχι το εν λόγω σύστημα και η σαπίλα του.

Το πόρισμα χρεώνει στη μακροχρόνια θητεία του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Στίβου, Σενεγαλέζου Λαμίν Ντιάκ, όλο το σκάνδαλο, λέγοντας πως τη δύναμη που απέκτησε την οφείλει στις τέσσερις συνεχόμενες θητείες του στην IAAF. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ίδιος ο Ντιακ και οι δύο γιοι του Πάπα Μασάτα και Χαλίλ, με τον δικηγόρο Χαμπίμπ Σισέ δημιούργησαν έναν κλειστό κύκλο όπου κυριαρχούσε η διαφθορά, με αποκορύφωμα τη σχέση τους με το κύκλωμα ντόπινγκ στη Ρωσία. Το πόρισμα αναφέρει και νέα στοιχεία για εμπλοκή προσώπων από πλευράς ΙΑΑF στο σκάνδαλο, όπως ο διευθυντής του γραφείου του Ντιάκ, Σιχ Τιαρέ, ο γενικός γραμματέας Νικ Ντέιβις, και οι γιατροί Γκαμπριέλ Ντολέ και Πιερ Ιβ Γκαρνιέ, που ήταν οι υπεύθυνοι των βιολογικών διαβατηρίων εκείνη την περίοδο.

Από την άλλη, ο Ντικ Πάουντ στη λήξη της παρουσίασης του πορίσματος αν και ανέφερε πως θεωρεί απίθανο εκείνη την περίοδο και άλλα μέλη της ΙAAF να μη γνώριζαν, φρόντισε να αφήσει «απέξω» τον νυν πρόεδρο Σεμπάστιαν Κόου. Ο Πάουντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και τότε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ήταν ο Κόου «δεν γνώριζε κάτι» καθώς ασχολούνταν με τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου 2012 (πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής) και ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει την κάθαρση στη διοίκηση του παγκόσμιου στίβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ