Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Καλπάζει η ακρίβεια

Οι «συμφωνίες κυρίων», με τις οποίες προσπαθεί η κυβέρνηση να ανακόψει την άνοδο των τιμών, αποδείχτηκαν πολύ αδύνατες να ανακόψουν το κύμα κερδοσκοπίας στην οποία επιδίδονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Τσουχτερές εν μέσω θέρους παραμένουν οι τιμές σε μια σειρά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά και τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας (πληθωρισμός, κλπ.). Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με τα οποία φέτος τον Ιούνη ο πληθωρισμός αυξανόταν, σε ετήσια βάση, με ρυθμό 3,9%, έναντι ρυθμού 3,6% τον Μάη του 2001. Παρατηρείται δηλαδή, μια έξαρση της ακρίβειας, η οποία όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και τους επόμενους μήνες. Και φυσικά, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, δεν οφείλεται μόνο στην άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου και τα φρουτολαχανικά, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά συνολικά στην έξαρση της κερδοσκοπίας, στην οποία επιδίδονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών, αξιοποιώντας στο έπακρο την απελευθέρωση των τιμών.

Την ειδική... τιμή τους, στο χορό της ακρίβειας, έχουν τα εμφιαλωμένα νερά που η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εμπορίου, επιδιώκουν να συγκρατήσουν την τιμή του με... «συμφωνίες κυρίων»! Πολλές τέτοιες συμφωνίες έχει κάνει η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη και τις έχει ανακοινώσει πανηγυρικώς, αλλά όση σχέση έχει ο... «φάντης με το ρετσινόλαδο», τόσο έχουν αυτές (συμφωνίες κυρίων) με την πραγματικότητα.

Από τις πιο πρόσφατες «συμφωνίες κυρίων» που επέτυχε η κ. Αποστολάκη, ήταν αυτή με τους εταιρίες εμφιαλωμένων νερών ούτως ώστε οι αυξήσεις να μην υπερβαίνουν το 5,5%. Ομως, οι εταιρίες εμφιαλωμένων νερών, προτίμησαν να «στρογγυλοποιήσουν» τις αυξήσεις. Δηλαδή, από 100 δραχμές που ήταν η ενδεικτική τιμή στο μπουκάλι του μισού λίτρου την εκτόξευσαν στις 150 δραχμές, ήτοι 50%! Το ίδιο ποσοστό αύξησης ισχύει και για το μπουκάλι του ενάμιση λίτρου, το οποίο από 200 έφτασε τις 300 δραχμές, που σημαίνει ότι το νεράκι πουλιέται ακριβότερα και από τη βενζίνη σούπερ!.

Κατά τα λοιπά, το φρουτολαχανικά πωλούνται ακριβότερα μέχρι και 100%. Συγκεκριμένα, ακριβότερα πωλούνται τα κερασάκια και τα πορτοκάλια (100%), οι πατάτες (33%), οι μελιτζάνες (35%), οι ντομάτες (17%) κλπ. Και όποιος έχει αποφασίσει λόγω ακρίβειας να τη «βγάλει» φθηνά με... καρπούζι, υπολόγισε χωρίς τον... ξενοδόχο, αφού πωλείται ακριβότερο κατά 85%.

Για την ιστορία - μιας και αναφερθήκαμε στις «συμφωνίες κυρίων» - υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία, αφορά τη στρογγυλοποίηση του ευρώ στις τιμές των προϊόντων προς τα κάτω. Σε λίγους μήνες που θα ισχύσει το νέο νόμισμα, όποιος καταναλωτής καταφέρει και εντοπίσει μία στρογγυλοποίηση προς τα κάτω κερδίζει... «χρυσούν ωρολόγιον»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ