Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο αρνητικό ρεκόρ στη Σοφοκλέους

Στις 2.422,7 μονάδες έκλεισε χτες ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών, καταγράφοντας πτώση 3,32%

Νέα κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν χτες οι τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους, χάνοντας και με το παραπάνω τα «κέρδη» που κατέγραψαν προχτές. Στη χτεσινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης ξεκίνησε το πρωί ανοδικά, φτάνοντας στις 2.532,5 μονάδες από 2.506 μονάδες που είχε κλείσει προχτές. Στην πορεία, όμως, άρχισαν μαζικές πωλήσεις και ο δείκτης έπεσε στις 2.413,47% (έχανε δηλαδή 3,8% συγκριτικά με προχτές) για να κλείσει τελικά στις 2.422,7 μονάδες (νέο αρνητικό ρεκόρ τριετίας), ήτοι με απώλειες 3,32%. Οι «εγκλωβισμένοι» περιμένουν τώρα, με αγωνία τη Δευτέρα, με το ερώτημα αν ο γενικός δείκτης θα «τσιμπήσει» ή θα σπάσει- προς τα κάτω - και το «ψυχολογικό φράγμα» των 2.400 μονάδων.

Ετσι, όσοι με την προχτεσινή άνοδο βιάστηκαν να γιορτάσουν, προσγειώθηκαν σύντομα στην πραγματικότητα, που καθορίζουν και επιβάλλουν οι μεγάλοι παίκτες στο ναό του τζόγου. Φτάνει μια αρνητική έκθεση κάποιων ξένων οίκων - από αυτούς που σε αρκετές περιπτώσεις η ελληνική κυβέρνηση έχει προσλάβει αντί αδράς αμοιβής σαν «συμβούλους» για να της υποδείξουν πώς θα υλοποιήσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και άλλα αντιλαϊκά μέτρα - όπως έγινε με την περίπτωση του οίκου «Μέριλ Λιντς», για να «κοκκινίσει» ολόκληρο το «ταμπλό» με τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Και, φυσικά, τυχόν «συγνώμη λάθος», όπως έγινε με το συγκεκριμένο οίκο που προκάλεσε κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μετοχών της Εθνικής, της Εμπορικής, της Αλφα Τράπεζας και όλων σχεδόν των μετοχών, δεν ωφελεί σε τίποτε τα θύματα της Σοφοκλέους, σε αντίθεση με τους κερδοσκόπους, που σε ελάχιστες ώρες ρευστοποιούν τα κέρδη τους.

Από τις 348 μετοχές που διακινήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση, οι 315 σημείωσαν πτώση, οι 11 έμειναν στάσιμες στα προχτεσινά επίπεδα και μόνο 22 μετοχές κατέγραψαν κέρδη. Τη μεγαλύτερη πτώση (αρκετά πάνω από το μέσο όρο πτώσης των μετοχών που απαρτίζουν το γενικό δείκτη) κατέγραψαν οι μετοχές των εκδόσεων- εκτυπώσεων (5,84%), των κατασκευαστικών εταιριών (4,97%), του χονδρικού εμπορίου (4,33%), των τραπεζών (4,32%) των συμμετοχών (4,21%) κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ