Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ
Προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Ενωση Γυναικών του Βιετνάμ
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Ενωση Γυναικών του Βιετνάμ
ΑΝΟΪ (του απεσταλμένου μας Παύλου ΑΛΕΠΗ).-

Η Ομοσπονδία Εργατών του Βιετνάμ γιορτάζει φέτος τα 172 χρόνια από την ίδρυσή της. Είναι η μοναδική εργατική οργάνωση εθνικής εμβέλειας και διακλαδώνεται σε ολόκληρο το Βιετνάμ περιλαμβάνοντας στη δύναμή της 61 εργατικές οργανώσεις. Καθοδηγείται από το ΚΚ Βιετνάμ και προωθεί πάντα τη γραμμή του κόμματος στην εργατική τάξη της χώρας.

Οι λειτουργίες της αφορούν: Την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Τη συμμετοχή στη διαχείριση των επιχειρήσεων. Την επίβλεψη της δουλιάς του κόμματος για τους εργαζόμενους. Την κινητοποίηση της δύναμης του εργαζόμενου λαού.

Κάθε χρόνο γίνεται μια ειδική Σύνοδος με τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης, όπου χαράσσονται οι γραμμές για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Εκδίδουν ημερήσια εφημερίδα και πολλές περιφερειακές. Εχουν ειδικό πρόγραμμα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Αναλαμβάνουν μ' αυτό τον τρόπο την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων για τη νομοθεσία, τους κανονισμούς, την πολιτική του κόμματος γύρω από τα διάφορα εργατικά ζητήματα που προκύπτουν. Γι' αυτό το σκοπό έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρο το Βιετνάμ και Γραφεία Παροχής Συμβουλών.

Οταν έγινε η στροφή στην οικονομία της αγοράς αναβαθμίστηκε ιδιαίτερα το καθήκον της προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων. Για πρώτη φορά τότε προέκυψε η ανάγκη του δικαιώματος της απεργίας που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με ειδικό νόμο.

Εχουν πλήρη επίγνωση πως οι ξένοι επενδυτές δεν έρχονται να επενδύσουν τα χρήματά τους από αγάπη στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του Βιετνάμ, αλλά το μοναδικό τους κίνητρο είναι το κέρδος. Εκεί προκύπτει η ανάγκη θωράκισης των συμφερόντων των εργαζομένων με την κατάλληλη νομοθεσία και τους κατάλληλους τρόπους που θα εξαναγκάσουν τους εργοδότες να σέβονται αυτή τη νομοθεσία.

Με το άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά μια σειρά από κρατικές επιχειρήσεις μετατράπηκαν σε ανώνυμες μετοχικές. Ενας ορισμένος αριθμός εργαζομένων που «περίσσεψε» από τις κρατικές επιχειρήσεις άλλαξε τομέα δουλιάς και βρέθηκε στις ανώνυμες. Εκεί προέκυψε το πρόβλημα της στρατολογίας μελών μέσα στις καινούριες επιχειρήσεις κοινοπραξίας (Joint venture) και τις ιδιωτικές. Δυστυχώς δεν είναι μεγάλος ο αριθμός που έχει κατορθωθεί να στρατολογηθεί σ' αυτές τις επιχειρήσεις, αφού οι εργοδότες φροντίζουν να βάζουν πολλά εμπόδια στο δρόμο τους. Πάντως η προσπάθεια συνεχίζεται με πρόγραμμα και αποφασιστικότητα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνδικάτα σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αφού διά νόμου έξι μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας τους πρέπει να έχουν συνδικάτο των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία δεν μπορούν να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, π.χ.παραγωγή ατσαλιού, τηλεπικοινωνίες κλπ. Επίσης για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τις υπογραφές των συλλογικών συμβάσεων δεν υπάρχει Ενωση Επιχειρηματιών σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει μόνο Εμπορικό Επιμελητήριο και Ενωση Συνεταιριστών. Μόνο στην περιοχή που αποτελούσε το Νότιο Βιετνάμ υπάρχει μία Ενωση Επιχειρηματιών. Πάντως οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται υποστηρίζονται από τα δικαστήρια τόσο για τις μεγάλες ιδιωτικές όσο και για τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η μεγάλη δυσκολία αφορά στις μικρές επιχειρήσεις που πιο εύκολα συγκριτικά διαφεύγουν από τους ελέγχους.

Εχουν δημιουργηθεί σχολές συνδικαλιστικών στελεχών όπου ανάμεσα στ' άλλα διδάσκονται καλά την εργατική νομοθεσία, ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα εργατικά συμφέροντα.

Με δεδομένη τη φύση των πολυεθνικών εταιριών και τον τρόπο δράσης τους, η Ομοσπονδία εργατών επενδύει πάρα πολλά στη διεθνιστική εργατική αλληλεγγύη και στην κοινή δράση μεταξύ των εργαζομένων. Μια θέση που έτσι και αλλιώς υπαγορεύεται από τη διεθνιστική πολιτική του ΚΚ Βιετνάμ.

Η Ενωση Γυναικών

Στην Ενωση Γυναικών υπήρξε μια ιδιαίτερα συγκινητική υποδοχή από το Προεδρείο της στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με δεδομένο πως επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Φέτος βρίσκονται στη διαδικασία προετοιμασίας του Συνεδρίου τους ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει η διαδικασία υλοποίησης των αποφάσεων του 9ου Συνεδρίου του ΚΚ Βιετνάμ. Το Κόμμα δίνει ιδιαίτερη στήριξη και προσοχή στις δραστηριότητες της Ενωσης γιατί έχει μεγάλη εκτίμηση στο ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στην επαναστατική διαδικασία. Γι' αυτό εξαντλεί κάθε δυνατό μέσο ώστε να γίνεται η κινητοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής δύναμης της κοινωνίας.

Για παράδειγμα στο άρθρο 4 της τελικής απόφασης του πρόσφατου 9ου Συνεδρίου του Κόμματος τονίζεται η ανάγκη κινητοποίησης της δύναμης των γυναικών και το καθήκον όλων των οργανώσεων να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο κόμμα και την κυβέρνηση της χώρας. Υπάρχουν και πολλές άλλες αποφάσεις που υποστηρίζουν ακριβώς αυτόν τον προσανατολισμό.

Με αυτές τις κατευθύνσεις έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των γυναικών τόσο στην οικογένεια, όσο και στην κοινωνία, ενδεικτικά αναφέρουμε πως γυναίκα είναι πλέον η πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η πρώτη αντιπρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης, και επίσης στη Λαϊκή Συνέλευση έχουν εκλεγεί 26 γυναίκες βουλευτές. Επίσης γυναίκα εκλέχτηκε και στη Γραμματεία του Κόμματος στο πρόσφατο Συνέδριο.

Η Ενωση Γυναικών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα προγράμματα για την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας. Αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα όλων των γυναικών και άρα έχουν δυνατότητα επίδρασης σε πολλά σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα η Ενωση Γυναικών έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του Κώδικα Εργασίας, καθώς και στη νομοθεσία για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ακόμα και στα ζητήματα παιδείας πρόσφατα πέτυχαν ευνοϊκές για τις γυναίκες ρυθμίσεις, καθώς επίσης και για θέματα του Ποινικού Κώδικα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ