Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Σε 10 μέρες η «άφιξη» του ΝΑΤΟ;

ΣΚΟΠΙΑ.-

Παρά το ότι ούτε χτες είχε επέλθει η «πολιτική συμφωνία» για την οποία πιέζουν οι δυτικοί απεσταλμένοι τη σλαβομακεδονική και την αλβανική πλευρά, και την ίδια ώρα οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, στην πρωτεύουσα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κυριαρχούσαν το βράδυ της Παρασκευής δηλώσεις «αισιοδοξίας» περί της σύναψης συμφωνίας την Κυριακή και της έλευσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τον «αφοπλισμό», υποτίθεται, του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, μέσα σε δέκα μέρες.

Το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής σημειώνονταν, ως συνήθως, κατά παραβίαση της «εκεχειρίας», επεισόδια ανταλλαγής πυρών μεταξύ των ανδρών του UCK και του στρατού της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το «MakFax», το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της χώρας, ένοπλοι Αλβανοί επιχείρησαν το βράδυ της Πέμπτης να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο κοντά στο σημείο Γιάζιντσε, ωστόσο «απωθήθηκαν» από άνδρες της KFOR και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Στο χωριό Μπρεστ, οι άνδρες του UCK εξαπέλυσαν καταιγισμό πυρών με όλμους εναντίον σλαβομακεδονικών θέσεων, με αποτέλεσμα ο στρατός να «απαντήσει επαρκώς», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στην περιοχή Κουμάνοβο - Λίπκοβο οι οπλαρχηγοί του UCK δεν επέτρεψαν στους κατοίκους να πάνε στα χωράφια τους για να δουλέψουν επειδή «περιμένουν γραπτές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση» - κάτι μάλλον παράδοξο τυπικά, αφού ο UCK δε συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, αλλά όχι και ουσιαστικά, αφού το ΝΑΤΟ έχει κατ' ουσίαν δώσει de facto υπόσταση στους εξτρεμιστές. Σποραδικά πυρά υπήρξαν και στο Τέτοβο.

Παρ' όλα αυτά τα επεισόδια, το υπουργείο Αμυνας της γειτονικής χώρας εμφανιζόταν χτες να υποστηρίζει ότι «δε σημειώθηκαν παραβιάσεις της εκεχειρίας όσον αφορά τα κρισιμότερα σημεία της». Ενώ ο υπουργός Αμυνας, Βλάντο Μπουτσκόφσκι, δήλωνε πως «υπάρχει μια αισιόδοξη ένδειξη για το πιθανό αποτέλεσμα της αποστολής του υπό το ΝΑΤΟ αφοπλισμού στην ΠΓΔΜ μέσα σε δέκα μέρες». Οι συνομιλίες για αυτήν την αποστολή έγιναν από πολιτικούς της ΠΓΔΜ παρουσία τόσο του πρεσβευτή του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Χανς Αϊφ, όσο και του ειδικού απεσταλμένου του ΝΑΤΟ Πίτερ Φέιθ, κατά το «MakFax».

Μετά την Πέμπτη συνεχή ημέρα διαπραγμάτευσης και πιέσεων από τους απεσταλμένους ΗΠΑ και ΕΕ Τζέιμς Πέρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ που καλούσαν για «εντατικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες μέρες», οι σλαβομακεδόνες αξιωματούχοι, ειδικά οι Μπουτσκόφσκι αλλά και ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διευθέτηση της κρίσης Ιλί Φιλίποφσκι, εμφανίζονταν βέβαιοι ότι η πολιτική συμφωνία απέχει μόλις μια μέρα - ότι θα υπογραφτεί, τελικά, αύριο, Κυριακή.

Πάντως, δυτικοί διπλωμάτες επέμεναν ότι οι αγεφύρωτες διαφορές της σλαβομακεδονικής πλευράς παραμένουν και η πιθανότητα επανέναρξης της σύγκρουσης είναι πάντα υπαρκτή.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του «Αθηναϊκού Πρακτορείου» ο υπουργός Αμυνας Μπουτσκόφσκι, παρά την «αισιοδοξία» του, προειδοποιούσε πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελικά πολιτική συμφωνία, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενη επαναδραστηριοποίηση των Αλβανών εξτρεμιστών. Ανακοίνωσε, μάλιστα, παραγγελία εκ μέρους του υπουργείου του για τέσσερα νέα ουκρανικά μαχητικά αεροπλάνα τύπου «Σουχόι» και 17 ρωσικά ελικόπτερα «Μ24».

Σε μια δήλωση που μάλλον θέτει αρκετά ερωτηματικά, ο αντιπρόεδρος του αλβανικού κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας, Νάσερ Ζιμπέρι, χτες, λέει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ για την άφιξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με την ιδιότητα του «εγγυητή της ειρήνης» προκειμένου κατόπιν να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα συζητούνταν μέχρι τώρα: πρώτα, λένε όλες οι πλευρές, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία και κατόπιν η έλευση του ΝΑΤΟ. 'Η μήπως ο Ζιμπέρι ξέρει κάτι που οι άλλοι αγνοούν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ