Κυριακή 15 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Δημοσκοπήσεις, σκοπιμότητες και ψευτοδιλήμματα

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τρίτη, λειτούργησαν ως καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις αυτής της βδομάδας. Τόσο η δημοσκόπηση της «Metron», όσο και της «VPRC», με μικρές αποκλίσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παγιώνεται στο εκλογικό σώμα ένα σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παρατηρείται μια μεταστροφή υπέρ του Κ. Καραμανλή, έναντι του Κ. Σημίτη, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται τώρα και στις προτιμήσεις ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Τέλος, με την «παράσταση νίκης» η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να πιστεύει ότι ο νικητής των επόμενων εκλογών θα είναι το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομως για τον πρωθυπουργό, εκτός από το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, εξίσου επώδυνο ήταν και το μήνυμα που λαμβάνει από σημαντικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης για την άρση της υποστήριξής τους τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση του. Για πρώτη φορά ο κ. Σημίτης, την περασμένη Πέμπτη έκανε λόγο, ούτε λίγο ούτε πολύ, για «συνωμοσία». Λίγο αργά, βέβαια, για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που ανακαλύπτει «αντιφάσεις» στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και σημειώνει με νόημα τη χρονική στιγμή της δημοσιοποίησής τους. Οταν ο ίδιος ήταν ο ευνοούμενος αυτών των μεθοδεύσεων, όλα ήταν καλώς καμωμένα. Τώρα που αντιλαμβάνεται ότι ωθείται σε «έξωση» από την κυβερνητική εξουσία όλα οφείλονται σε «δάκτυλο» κάποιων ακατονόμαστων συμφερόντων.

Αν, όμως, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και οι επιλογές των επιχειρηματιών διαμορφώνουν τους συσχετισμούς μεταξύ των δύο εταίρων του δικομματισμού, για τους εργαζόμενους υπάρχουν δύο αμετάβλητες σταθερές. Η πρώτη αφορά στην ένταση της επίθεσης από την κυβέρνηση και τους κεφαλαιοκράτες κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων και η δεύτερη αφορά στον απεγκλωβισμό από τα ψεύτικα διλήμματα με την καταδίκη και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ως φορέων της ίδιας πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ