Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές Μπλίνκεν στην Ασία

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Πολυήμερη περιοδεία στην Ασία και συγκεκριμένα σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα αλλά και Βιρμανία, ολοκληρώνει σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, με ένα από τα βασικά θέματα να είναι η «απάντηση της διεθνούς κοινότητας» στη ΛΔ Κορέας, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Πιονγιάνγκ για τη διενέργεια δοκιμών βόμβας υδρογόνου.

Από το Τόκιο, ο Μπλίνκεν - όπου είχε κοινή συνάντηση με τον Ιάπωνα αλλά και το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του - σημείωσε ότι «μια αποτυχία να ληφθούν σημαντικά μέτρα τώρα, σχεδόν εγγυάται πως η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να επαναλαμβάνει αυτές τις κινήσεις». Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν ακόμα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να λάβει σχετική απόφαση το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο τι αυτή θα περιλαμβάνει.

Μεταξύ άλλων, ο Μπλίνκεν υποστήριξε πως Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν η καθεμιά ένα «μεγάλο στοίχημα» όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή. «Η δράση της Βόρειας Κορέας αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή αστάθειας... και πρέπει να δράσουμε από κοινού».

Χτες, ο Μπλίνκεν αναμενόταν να φτάσει στο Πεκίνο, όπου μεταξύ άλλων επρόκειτο να προεδρεύσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Ζανγκ Γεσουί, σε συνάντηση στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου για την Ασφάλεια Κίνας - ΗΠΑ.

Οι διεργασίες γύρω από την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της ΛΔ Κορέας συνδέονται, βέβαια, με την όξυνση των ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, όπου ΗΠΑ - Κίνα πρωτοστατούν στην αναμέτρηση για τον έλεγχο του ενεργειακού και άλλου πλούτου των λαών, με τις γεωπολιτικές και στρατιωτικές «ισορροπίες» να αφορούν διάφορα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ