Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενοπλοι «γάζωσαν» φοιτητές μέσα σε πανεπιστήμιο

Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι, δεκάδες οι τραυματίες

Λίγο μετά το μακελειό στο πανεπιστήμιο κοντά στην Πεσαβάρ
Λίγο μετά το μακελειό στο πανεπιστήμιο κοντά στην Πεσαβάρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν, μετά από επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε χτες το πρωί στο πανεπιστήμιο Μπάτσα Χαν, στα περίχωρα της πόλης Τσαρσάντα, στη βορειοδυτική περιοχή του Πακιστάν. Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν πακιστανικά ΜΜΕ, το πιο πιθανό ήταν ο τραγικός απολογισμός να αυξηθεί καθώς επιζώντες έκαναν λόγο μέχρι και για 50 άτομα που πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

Η επίθεση έγινε λίγο πριν από την έναρξη προγραμματισμένης εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον ακτιβιστή Μπάτσα Χαν (από τον οποίο έχει πάρει το όνομά του και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο). Οκτώ - δέκα ένοπλοι που είχαν μπει στην πανεπιστημιούπολη άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, την ώρα που πάρα πολλοί φοιτητές έβγαιναν από τις εστίες.

Στο πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 3.000 άτομα ενώ, ειδικά χτες, αναμένονταν εκατοντάδες ακόμα στο χώρο για να πάρουν μέρος στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αστυνομίας αλλά και μαρτυρίες φοιτητών, μεταξύ των νεκρών ήταν ένας 32χρονος βοηθός καθηγητή που δίδασκε Χημεία αλλά και ένας φοιτητής. Μαρτυρίες εμφανίζουν τον καθηγητή να σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποκρούσει ένοπλα τους επιτιθέμενους.

Μετά από αρκετές ώρες, οι αρχές ανέφεραν πως η «επιχείρηση κατά των τρομοκρατών» ολοκληρώθηκε, ανακοινώνοντας ότι σκοτώθηκαν τέσσερις «τρομοκράτες».

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με μήνυμά του μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουμάρ Μανσούρ, ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης «Γκιντάρ», που (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα) ήταν ενταγμένη στους Πακιστανούς Ταλιμπάν (ΤΤΡ). Ωστόσο, πακιστανικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες στις ιστοσελίδες τους ότι, αργότερα, ο εκπρόσωπος των TTP, Μοχάμεντ Κορασάνι, σε δηλώσεις του καταδίκασε την επίθεση υποστηρίζοντας ότι στρεφόταν «ενάντια στη σαρία» (τον ισλαμικό νόμο) αλλά και προειδοποιώντας ότι «όσοι χρησιμοποιούν το όνομα των Ταλιμπάν θα βρεθούν μπροστά στη Δικαιοσύνη», ως ακόμα μια ένδειξη για το βάθεμα των αντιθέσεων στο εσωτερικό των ισλαμιστικών οργανώσεων της περιοχής.

Η οργάνωση «Γκιντάρ» ήταν υπεύθυνη για το μακελειό που έγινε σε Στρατιωτική Ακαδημία της Πεσαβάρ, το Δεκέμβρη του 2014, σκοτώνοντας περίπου 150 ανθρώπους, κυρίως εφήβους που φοιτούσαν στην ακαδημία. Η πόλη Τσαρσάντα βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την Πεσαβάρ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν έντονη παρουσία.

Καταγγέλλοντας την επίθεση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναουάζ Σαρίφ, σημείωσε ότι «είμαστε δεσμευμένοι και αποφασισμένοι να εξαλείψουμε την απειλή της τρομοκρατίας από την πατρίδα μας». Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες έγινε η 2η τετραμερής συνάντηση Πακιστάν - Αφγανιστάν - Κίνας - ΗΠΑ με στόχο την επανέναρξη «ειρηνευτικών συνομιλιών» μεταξύ Ταλιμπάν και κυβέρνησης του Αφγανιστάν (όπου θεωρείται ότι οι συγκεκριμένοι τζιχαντιστές εστιάζουν την ένοπλη δράση τους). Το ζήτημα της «ασφάλειας» σε Αφγανιστάν και γενικά στη γύρω περιοχή επανέρχεται στο προσκήνιο των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών όλο και περισσότερο, ενώ διεργασίες φαίνεται ότι υπάρχουν το ίδιο διάστημα και στην πλευρά των ισλαμιστών στη νότια Ασία (όπου Ταλιμπάν και «Ισλαμικό Κράτος» δηλώνουν αλλού να ανταγωνίζονται και αλλού έτοιμοι να συνεργαστούν για τη διεξαγωγή του «ιερού πολέμου»). Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια σειρά από αντιλαϊκές συμμαχίες και επιδιώξεις αναμορφώνονται και οι λαοί της περιοχής καλούνται να οργανώσουν την πάλη τους με βάση τα δικά τους συμφέροντα, μακριά και ενάντια σε όσους τους επικαλούνται για να σπρώξουν τα δικά τους φονικά σχέδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις (2011-02-01 00:00:00.0)
Νέες αμερικανικές επιθέσεις (2010-12-29 00:00:00.0)
Νέες απειλές Καρζάι (2010-04-07 00:00:00.0)
Επιθέσεις σε Χελμάντ και Κανταχάρ (2010-03-02 00:00:00.0)
Δολοφονικές επιθέσεις (2009-06-10 00:00:00.0)
Δεκάδες «Ταλιμπάν» νεκροί (2003-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ